Blog
Blog - De magie van darmbacteriën
13/12/2016
Wat is een goede darmgezondheid en hoe wordt deze beïnvloed?
Lees verder...Vroegtijdige introductie van pinda bij hoog risico kinderen?
27/09/2016
Als je 20 jaar geleden in een klas vroeg wie kent er iemand met voedselallergie was er bijna niemand die zijn hand opstak. Anno 2016 zien we een heel ander beeld, en neemt vooral pinda- allergie toe. Er wordt geschat dat zo’n 4-6% van de kinderen te maken heeft met voedselallergieën.
Lees verder...Overdracht eerstelijn voor efficiëntere zorg
09/12/2014
De zorg en begeleiding van kinderen met sondevoeding vindt meestal in het ziekenhuis plaats. Zodra kinderen naar huis gaan is continuering van de zorg poliklinisch.
Lees verder...Eetgedrag middelbare scholieren
10/11/2014
Wie ´s ochtends door de supermarkt loopt herkend het vast wel.
Lees verder...Blog Voeding en nazorg prematuren
14/10/2014
Gedurende de eerste levensweken is optimale voeding van levensbelang voor de te vroeg geborene. In het ziekenhuis wordt nauwlettend de groei in de gaten gehouden en de intake op grammen nauwkeurig gemonitord. En dan is de dag aangebroken dat het kindje naar huis mag.
Lees verder...Kinderen vaker tanderosie
08/09/2014
De dag beginnen met een glas vers geperste sinaasappelsap bij het ontbijt. Daarna tandenpoetsen en naar school of aan het werk.
Lees verder...Bordje leeg eten!
11/08/2014
Zoals waarschijnlijk gelezen in eerdere blogs deel ik graag leuke uitspraken van kinderen gerelateerd aan eten en drinken. Zo geniet ik ook deze zomervakantie weer van de uitspraken van de kinderen om mij heen.
Lees verder...Hoi vakantie, dag structuur!
07/07/2014
Het schooljaar2013/2014 zit er alweer (bijna) op. Voor Noord-Nederland is de zomervakantie al begonnen.
Lees verder...Start op jonge leeftijd
10/06/2014
Onlangs las ik in het boek Eetsprookjes van Huib Stam dat meisjes vroeger op de huishoudschool leerden hoe een verse gezonde maaltijd te bereiden voor het gezin. Hoe leren we tegenwoordig wat gezond eten is? Waarschijnlijk deels uit de eigen opvoeding.
Lees verder...Laat je inspireren
13/05/2014
Op 19 juni 2014 is het tweede inspiratie-event Kind & Gezondheid. In Soest komen gezondheidsprofessionals, zoals kinderdiëtisten en gewichtsconsulenten, bijeen voor inspiratie en om kennis op te doen om kinderen en ouder(s) te motiveren tot een gezondere leefstijl. Het inspiratie-event biedt daarnaast ondernemers een podium voor nieuwe initiatieven. Voor deze blog heb ik de organisatie van het inspiratie-event geïnterviewd.
Lees verder...Nog meer groente en fruit?
08/04/2014
Recent Brits onderzoek laat zien dat we meer groente en fruit (vier ons groente en drie ons fruit) moeten eten dan de twee ons groente en twee stuks fruit die tot nu toe wordt aanbevolen. Hierdoor hebben we minder kans om vroegtijdig te overlijden, aldus de onderzoekers.
Lees verder...Lust ik niet?
11/03/2014
Zo mooi hoe de uitspraken van kinderen zijn in relatie tot hun gedrag. Na het kindercarnaval op zaterdagmiddag, niet te vergelijken met het feest in het Zuiden des lands, kwamen vriendjes van mijn kinderen bij ons eten, om zo de pret nog even te laten voortduren. Bij de warme maaltijd zetten wij altijd een kan gevuld met water en glazen neer. Deze keer had ik de glazen al gevuld met het water. ´Dat lust ik niet`, was de reactie van Floris bij het aan tafel gaan en het zien van het glaasje water.
Lees verder...Vet goede ontlasting
11/02/2014
In mijn kinderdiëtistenpraktijk zie ik regelmatig kinderen met buikpijnklachten in combinatie met een moeizame ontlasting. Zo kwam ik ook in contact met Mayke (8 jaar) en haar moeder. Vooral na de lunch waren haar buikpijnklachten heftig.
Lees verder...Naar de bioscoop: film of eten?
14/01/2014
Voor bioscopen was 2013 een alleszins redelijk jaar met 30,8 miljoen bezoekers en een minieme stijging van 0,8% ten opzicht van 2012 uit ticketverkoop voor de films1. Een bioscoopbezoek is nog altijd een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Bioscopen zoeken naar nieuwe mogelijkheden om meer winst te halen uit de bioscoopbezoeken. Zo zijn er naast investeringen in kwaliteit en technische innovaties andere bronnen van inkomsten, zoals uit dranken en eten.
Lees verder...Ondervoeding bij kinderen in een maand van overvoeding?
10/12/2013
December, de maand van de feestdagen, is niet zonder de lekkernijen en overdaad aan eten: speculaas, chocolade(letters), kerstkransjes, een uitgebreid diner en de heerlijke oliebollen. In deze maand, wanneer velen zich zorgen maken over zijn toenemende lichaamsgewicht, is er in Nederland de Dag van de Ondervoeding a.s. woensdag 11-12-2013. Ziektegerelateerde ondervoeding is een onderschat probleem. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten risico heeft op ondervoeding en één op de vijf patiënten ondervoed is1.
Lees verder...Het Schoolontbijt
12/11/2013
Vorige week vond in Nederland voor de 10e keer het Nationaal Schoolontbijt plaats. Op 2.000 scholen kregen ruim 40.000 kinderen een ontbijt. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de kinderen niet of niet altijd ontbijt. En dat terwijl het ontbijt een belangrijk eetmoment van de dag is. Ouders maken zich vaak zorgen over de slechte inname van de warme maaltijd. Aan een goed ontbijt voor kinderen wordt minder waarde gehecht. Ook het ontbijt levert een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse inname van voedingsstoffen.
Lees verder...Dikmakers?
08/10/2013
Tijdens een interview werd mij gevraagd of ik wilde aangeven welke producten echte dikmakers zijn. Of te wel producten die je maar beter niet kan eten, omdat je er dik van wordt. Een dikmaker? Wat is de definitie hiervan? Een google search leert mij het volgende: een dikmaker is een voedingsmiddel die overgewicht kan veroorzaken (definitie uit Algemeen Nederlands Woordenboek).
Lees verder...Waarom zo gefocust op groente?
10/09/2013
Uit de Voedselconsumptiepeiling van 2007-2010 is bekend dat jonge kinderen in Nederland nauwelijks de aanbevolen groenteinname halen. Dit geldt niet alleen voor groente, maar ook voor de inname van fruit en vis. Jonge kinderen hebben daarnaast een ruime inname van (niet-alcoholische) dranken, suiker- en zoetwaren. Kijken we op micronutriënten niveau dan krijgen kinderen van de meeste vitamines en mineralen voldoende binnen, met uitzondering van voedingsvezels.
Ook zonder beeldscherm veel plezier
13/08/2013
Hoe heerlijk is dat: kinderen de gehele dag buiten zien spelen. Voetballend met vriendjes op het grasveld, zwemmen in natuurwater, ingraven in het zand, ponyrijden in het bos, schommelen in de speeltuin, padjes zoeken, hutten bouwen etc.
Lees verder...Zon, zee en ijs
09/07/2013
Na weken van te koude temperaturen is het eindelijk zomer in Nederland. De zon schijnt volop. Gezinnen gaan er een dagje op uit: naar het strand, gezellig met vrienden barbequen, naar het zwembad of thuis in de tuin genieten van de zon. Om maar een paar voorbeelden te noemen. En kinderen spelen de gehele dag buiten.
Lees verder...Mijn kind niet op dieet!
11/06/2013
Uit een recente meta-analyse van het Erasmus MC blijkt dat 86% van de ouders van jonge kinderen niet in de gaten heeft dat hun kind volgens medische maatstaven te dik is1. Als ouders hierop worden gewezen, is de mentale stap naar professionele hulp groot.
Lees verder...Geen suikers en koemelk
14/05/2013
Dacht men voorheen dat minder vet eten gezond is, zo hoor ik nu regelmatig van ouders dat kinderen geen suikers mogen hebben. Zoals ik een moeder over haar zoontje Sebastiaan hoorde vertellen: “Vanaf morgen gaat hij op dieet”. Bij doorvragen blijkt het dieet te bestaan uit het weglaten van suikers en koemelk. “Want hij zit al lange tijd niet lekker in zijn vel”.
Lees verder...Hoe gezond is sporten?
09/04/2013
Elke zaterdagochtend zijn we vroeg op voor de hockey. Hoe vroeg we ook gaan sporten, de dag wordt altijd begonnen met een goed ontbijt. Aangekomen bij de hockeyvereniging staan de meiden (met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar) al te popelen om het veld op te mogen.
Lees verder...De moeizaam etende kleuter eet
18/03/2013
U herkent het wel. Moeder zit bij u op het spreekuur en zegt “Mijn zoon Joris eet zo slecht, hij eet zijn warme maaltijd niet op. We hebben alles al geprobeerd, maar niets werkt”.
Lees verder...