De zomervakantie betekent voor ons gezin kamperen op de camping van mijn ouders. De plek waar ik mocht opgroeien. Nu wordt daar door mijn zoon van acht en zijn jongere neefjes de gehele dag door gevoetbald met de andere jongens van de camping. Zo ook met de tweeling Niels en Joost. Twee jongens van 9 jaar gescout door een eredivisie club voetbal en daar in training. Wie weet wel topvoetballers in spé?
Net als Niels en Joost is het de wens van onze neefjes om topvoetballers te worden. Nu 5 en 6 jaar oud. Maar hoe word je topvoetballer? Daar heeft de tweeling wel antwoord op. Al zittend op de picknicktafel met de benen op het zitgedeelte en een lekker ijsje in de hand vertellen ze heel serieus. “Er zijn twee regels om profvoetballer te worden. Regel één: altijd goed je best doen op de training. Regel twee: elke dag je bordje leeg eten”. Goed mee doen tijdens de training klinkt mijn neefjes als bekend. Maar dat van je bordje leeg eten is nieuw voor ze. Met open ogen en een luisterend oor horen ze het verhaal van de tweeling aan. Bij hen thuis is het leeg eten van je bordje een dagelijks terugkerende discussie. Je ziet ze denken. “Word ik daar echt een betere voetballer van?”.
Ouders zijn vaak pas tevreden als het bordje na de warme maaltijd leeg is. Dat stelt hen gerust en zoon of dochter hoeft niet met lege maag naar bed. Maar vertellen we als gezondheidprofessional niet altijd aan ouders dat zij bepalen ‘wat’ en ‘wanneer’ er wordt gegeten en aan het kind over te laten ‘hoeveel’ het op eet? Waarbij ik wel als uitzondering op de regel vermeld dat voor inname van extra’s (denk aan limonade en snoepjes) de ouder bepaalt hoeveel ervan wordt gegeten.
Door ze zelf aan te laten geven wanneer ze vol zijn leren kinderen om te gaan met het gevoel van verzadiging. Dat gebeurt niet wanneer kinderen het door ouders opgeschepte bord met eten leeg moeten eten. En al helemaal niet als het kind aangeeft niet meer te willen eten en ouders hen dwingen om door te eten. Liever zie ik bijvoorbeeld dat kinderen zelf het eten op scheppen.
Terug naar onze neefjes met hun droomwens voor later: topvoetballer worden zoals Van Persie en Robben. Eten zij nu elke dag hun bordje leeg tijdens de warme maaltijd? Een ding leert mij wel. Het scheelt voor ouders een hoop gestress tijdens de warme maaltijd als kinderen hun bordje leeg eten. Verantwoord voor het aanleren van een gezond eetgedrag of niet!
Brenda Glas, consultancy in kindervoeding