Over twee weken hebben alle kinderen van het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland vrij. “De laatste weken waren de kinderen wel erg druk”, hoor ik ouders zeggen.” Fijn voor ze dat het vakantie is”. Vakantie betekent dat we lekker kunnen uitslapen, lang ik de pyama rond lopen, doen waar we zin in hebben en allerlei activiteiten ondernemen of kennis gaan maken met nieuwe landen en eetculturen. Heerlijk.
Toch heeft deze periode vanuit voedingskundig oogpunt een keerzijde. De structuur van de schoolweken wordt in veel gezinnen los gelaten zodra het vakantie is. Herkent u de kinderen die middels voedingsinterventie op weg zijn naar een gezond gewicht met helaas toename van de BMI na de vakantie? Door het ontbreken van structuur vallen ze in deze periode snel terug in de oude gewoonten.
Laat wakker, dus een later ontbijt. De lunch? Slaan we over, want we hebben net ontbeten. Maar dan duurt het wel erg lang tot de volgende maaltijd. Mama, mag ik een koekje? Papa, gaan we ijsjes halen? De inname van extra’s wordt ruimer dan wenselijk is. Maar het is vakantie. Moet kunnen toch? Drie weken even de boel de boel laten kan toch geen kwaad?
Waren het maar drie weken per jaar. Basisschool kinderen hebben bijna een kwart van het jaar vakantie. Naast ‘wat’ we eten is ‘wanneer’ we eten een minstens zo belangrijk aspect in de voedingsadvisering. Elke dag een onbijt, een moment voor de lunch, een warme maaltijd en maximaal vier momenten iets te eten/drinken tussendoor. Dat geldt ook voor de vakantieperiode. Eigen ervaring uit de kinderdiëtistenpraktijk leert dat de structuur van het eetpatroon in het weekend een goede afspiegeling is van het eetpatroon tijdens de vakantiedagen. Aanleren van een vaste structuur in eet- en drinkmomenten begint daarom al tijdens de weekenden. Zodra de nieuwe structuur een gewoonte is geworden, is de kans groot dat deze tijdens de vakanties blijft bestaan. Met een stabiel gewicht als resultaat.
De schoolweken zijn zo gek nog niet. Aan het einde van de schoolvakantie hoor ik ouders zuchtend zeggen ‘Fijn dat de kinderen weer naar school gaan. Komen ze weer in het gareel”. Structuur van de schoolweken geeft kinderen duidelijkheid, ook als het gaat om gezond leren eten.
Een smakelijke en een zonnige zomervakantie toegewenst.
Brenda Glas, consultancy in kindervoeding