Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Maart 2008

Opgetekend

De optimale voeding voor de prematuur

prematuur geboren babyWat de optimale voeding is voor een prematuur geboren baby is nog niet precies bekend. Zo bleek tijdens het internationale symposium “The preterm baby: special demands for later health”, dat Numico op 23 februari 2008 in Lissabon organiseerde. Ruim 300 kinderartsen en neonatologen uit 33 landen woonden dit symposium bij. Is borstvoeding het uitgangspunt voor een adequate voeding voor een prematuur? Of moet men meer kijken naar de voeding die een foetus tijdens de laatste weken van de zwangerschap krijgt? Duidelijk is in elk geval dat een energie- en eiwitrijke voeding zorgt voor een betere en snellere groei en een snellere “rijping” van de darm. Kinderen die sneller en beter groeien komen minder vaak terug in het ziekenhuis. Bovendien leidt een snellere rijping van de darm tot minder complicaties zoals necrotiserende enterocolitis (NEC). Borstvoeding beschermt al tegen NEC al vanaf 50 ml/kg/dag, maar ook extra eiwit lijkt ervoor te zorgen dat de darm sneller “rijpt” waardoor de kans op NEC afneemt. De optimale hoeveelheid eiwit is nog niet bekend. Duidelijk is verder wel dat de voeding van de prematuur voldoende lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren moet bevatten, waaronder het omega 3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA). Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van de prematuur en voor de “rijping” van het immuunsysteem. Momenteel concentreert veel onderzoek zich op het toepassen van prebiotische vezels en probiotica in de voeding van prematuren. De resultaten laten tot nu toe een voorzichtig positief beeld zien met verbetering van de consistentie van de ontlasting en een stijging van het aantal bifidobacteriën in de darm.

naar boven

Productnieuws

Bonbébé

Bonbébé: nieuw merk zuigelingenvoeding

Sinds kort is er bij een groot aantal supermarkten een compleet assortiment flesvoeding te koop onder het label Bonbébé. Het assortiment bestaat uit flesvoeding voor baby’s van 0-6 maanden, opvolgmelk (6-12 maanden) en groeimelk (vanaf 1 jaar). Naast de standaardvoedingen is er ook de Bonbébé Comfort Care met johannesbroodpitmeel. Dit is dieetvoeding voor medisch gebruik bij spugen en krampjes. De voedingen voldoen aan de richtlijnen voor zuigelingenvoeding en bevatten prebiotische vezels en de vetzuren DHA en AA. Alle varianten zijn te koop in blikken van 800 gram. Meer informatie is te vinden op de website www.bonbebe.nl. Voor consumenten is er een gratis consumentenlijn: 0800-266 23 23. Ook u kunt hier met uw vragen terecht.

 

La Vache qui rit smeerkaas

Nieuw: La Vache qui rit smeerkaas

Smeerkaas is een veel gebruikt broodbeleg voor jonge kinderen. La Vache qui rit komt met een nieuwe smeerkaas, in een handig potje van 150 gram. Deze smeerkaas smeert makkelijk en is daarom ideaal voor kinderen die hun eigen boterham willen smeren. De smeerkaas bevat 25% minder natrium dan vergelijkbare producten en bevat weinig verzadigd vet. Het is dan ook een “bij voorkeur” product volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Van nature is de smeerkaas rijk aan calcium. Een broodbelegging smeerkaas (15 g) levert 28 kcal, 2,3 g vet waarvan 1,5 g verzadigd vet, 113 mg natrium en 50 mg calcium. La Vache qui rit streeft naar een gezonde samenstelling van haar producten. Zo zijn er light-producten ontwikkeld en is vorig jaar in bijna alle producten het gehalte aan calorieën, verzadigd vet en natrium verlaagd. Kijk op de website voor meer informatie.

naar boven

Scholing

Bijeenkomst JGZ-diëtisten

Het netwerk van JGZ-diëtisten komt op 31 maart voor de tweede keer bijeen. Centraal in deze bijeenkomst staat het kennismaken met elkaars werkzaamheden en leggen van contacten. De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht, van 13.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie: Nienke Wierdsma, nienke@thfl.nl.

naar boven

Nieuws

Zout maakt dik?

Hoe zouter de voeding van kinderen, hoe hoger de frisdrankconsumptie. Dit blijkt uit Brits onderzoek onder bijna 1700 kinderen tussen 4 en 18 jaar. Iedere gram zout per dag extra in de voeding ging gepaard met 100 gram extra...
 

Groente- en fruitspel

Het Voedingscentrum heeft een nieuw digitaal spel ontwikkeld om jongeren van 8 tot 14 jaar te stimuleren voldoende groente en fruit te eten. Het spel draait om het aapje Boki, dat door het eten van voldoende fruit ...
 

Vitamine K nodig voor sterke botten

Wat is naast calcium, vitamine D en beweging belangrijk voor een goede botopbouw bij kinderen? Vitamine K! Dit blijkt uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd in British Journal of Nutrition. In het onderzoek zijn 307 gezonde kinderen van gemiddeld 11 jaar gedurende 2 jaar gevolgd...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws.

naar boven

Boeken

Wat elke professional over verslaving moet weten

Wat elke professional over verslaving moet weten

Iedere professional in de zorg krijgt wel op de een of andere manier met verslaving te maken. Nu is er voor het eerst een handleiding op dit gebied verschenen. Het boek behandelt in vier hoofdstukken de moderne verslavingszorg:
  1. middelen, gebruik en gebruikers
  2. misbruik en afhankelijkheid
  3. maatschappelijke gevolgen en overheidsbeleid
  4. behandeling en zorg bij verslaving
De focus ligt op gebruik, misbruik en afhankelijkheid van psychoactieve stoffen, met name op alcohol, heroïne, cocaïne en cannabis. Gokverslaving komt zeer kort aan bod en eetverslaving niet. In de tekst wordt verwezen naar websites voor actuele informatie en praktische informatie over hulpverlening. Lees een proefhoofdstuk op de site van de uitgever. (RB)
Wat elke professional over verslaving moet weten, dr. Jaap van der Stel. Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 978 90 3135 1695, 81 pagina’s, € 25,00.
Direct bestellen bij Bol? Klik hier.
 

Gezondheid en welzijn van jongeren

Gezondheid en welzijn van jongeren

Jonge kinderen spelen vaak nog veel buiten en eten (meestal) wat hun ouders ze voorschotelen. Maar onder jongeren is het steeds gewoner om ongezond te eten en (te) weinig te bewegen. Jongeren uit de hogere klassen van het voortgezet onderwijs ontbijten minder vaak, eten minder vaak fruit, snacken meer en drinken meer frisdrank dan kinderen op de basisschool. En jongeren in Nederland beginnen jong met alcohol. Als ze drinken, dan drinken ze vaak veel. Zorgwekkend is dat het zogenoemde binge drinking tussen 2003 en 2005 met 10% is gestegen. Dit zijn enkele gegevens uit de studie “HBSC 2005 Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland”. Dit is een vierjaarlijks onderzoek naar Nederlandse jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Het Health Behaviour in School-aged Children-onderzoek maakt deel uit van een omvangrijk project van de World Health Organization, dat de gezondheid en het risicogedrag van scholieren in Europa en Noord-Amerika onderzoekt. In Nederland werd in 2005 voor de tweede keer door het Trimbos-instituut een groep van ruim 7.000 scholieren onderzocht. De studie bevat onmisbare gegevens voor iedereen die wat meer wil weten over de gezondheid en het welzijn van de hedendaagse jeugd in Nederland. (RB)
HBSC 2005 Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland, diverse auteurs, Trimbos Instituut, ISBN 978 90 5253 5753, 109 pagina’s, € 18,50.
Te bestellen via www.trimbos.nl.

naar boven

Voorlichting

Een duik in je buik

Een duik in je buikDe brochure “Een duik in je buik!” maakt kinderen op een leuke manier wegwijs in de werking van het maagdarmkanaal. De draaischijf met “Weet je dat” op de voorkant prikkelt kinderen om de brochure te bekijken. In de brochure is de spijsvertering met veel humor in beeld gebracht: van de kauwmachine (mond) tot de sloomste tocht (dikke darm). Met duidelijke voorbeelden en het “Duik in je buik” bordspel wordt het belang van gezond eten en een gezonde darmflora uitgelegd. Ook de noodzaak van bewegen en sporten komt even aan bod. Afgesloten wordt met wat uitleg over melkzuurbacteriën en probiotica. De gratis brochure (18 pagina’s) is een uitgave van Yakult Nederland in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting en is geschikt voor kinderen in leeftijd van 6 tot 14 jaar. U kunt de brochures in bundels van 5 of 10 stuks aanvragen via e-mail: science@yakult.nl.

naar boven

Actief

Kinderen spelen te weinig buiten

spelenVrijwel alle ouders van kinderen van 4 tot en met 14 jaar vinden het belangrijk dat hun kinderen buiten spelen. Ouders vinden dat goed voor de gezondheid en de sociale, emotionele en lichamelijke ontwikkeling van hun kind. Dit staat in schril contrast met de mate waarin de kinderen daadwerkelijk buiten spelen: maar liefst een derde van de ouders (29%) vindt dat hun kinderen te weinig buiten spelen. Dat toont een onderzoek aan, dat in opdracht van Jantje Beton is uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS NIPO. De top vijf van oorzaken dat kinderen niet buiten spelen zijn:
1. Tv/computer (53%)
2. Er zijn geen kinderen in de buurt om mee te spelen (22%)
3. Onveilige verkeerssituatie (18%)
4. Onvoldoende speelplekken (14%)
5. Onvriendelijke leeftijdgenootjes (11%)

naar boven

Wat inspireert...

Charlotte Maintz
Charlotte Maintz

‘We hebben 80.000 contacten per jaar.’

Charlotte Maintz is voedingskundige en hoofd Customer Care Baby bij Nutricia. Zij geeft leiding aan een team van 10 diëtisten, die 7 dagen per week, 24 uur per dag de Nutricia Kindervoeding Service bemannen.

Hoe vaak wordt jullie voedingslijn ingeschakeld en wat voor vragen worden dan gesteld?
‘We hebben maar liefst 80.000 contacten per jaar, zowel per mail als telefoon. Dat is 9,1 contacten per uur! Ouders van pasgeborenen stellen veel vragen over het voedingsschema. “Hoe vaak kan ik mijn kind aanleggen?” en “Mijn kind vraagt eerder om voeding, wat kan ik doen?”. In deze fase maken ouders zich vaak bezorgd of hun kind wel genoeg binnenkrijgt. Als kinderen aan bijvoeding toe zijn, komen daar ook veel vragen over. “Wat moet ik doen als mijn kind alles weer uitspuugt?” of “Kan ik al een borstvoeding laten vervallen?”. Tegenwoordig krijgen we ook steeds vaker vragen over peuters, vooral over slecht etende peuters. Dat is voor veel ouders echt een groot probleem.’

Worden jullie echt ’s nachts en in het weekend gebeld?
‘Jazeker! Soms zijn het kersverse ouders, die het zonder de kraamhulp even niet meer zien zitten. Soms zijn het vaders, die uit bed gestuurd zijn om een nachtvoeding te bereiden, maar niet zo goed weten hoe het moet. Maar het komt ook voor dat kinderartsen of verpleegkundigen ons bellen om een kind met een acuut voedingsprobleem te bespreken.’

Dus jullie geven ook advies aan professionals?
‘Natuurlijk! Wij staan graag klaar voor professionals: niet alleen voor een telefonisch advies, maar ook voor recente literatuur of een vraag over de laatste ontwikkelingen. Ons team wordt voortdurend geschoold over de laatste inzichten op het gebied van kindervoeding. Dat vind ik heel belangrijk.’

Voor ouders: Nutricia Kindervoeding Service: 0800-0222626, e-mail kvs@nutricia.nl.

Voor professionals: Nutricia Voedingskundige Informatie-lijn: 0800 0228060, e-mail voedingskundig@nutricia.nl.

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 2, nummer 2
Maart 2008
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.