Lunch update: Voedingsinterventies premature baby's en pre- en probiotica bij eczeem
 

In deze nieuwsbrief een interview met Barbara Pruim, initiator van de stichting kind en voeding, de meeste recente nieuwsberichten van www.nieuwsoverkindervoeding en meer.

Veel plezier. Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Nieuwsoverkindervoeding sprak met Barbara Pruim, actief binnen de stichting kind en voeding

Barbara Pruim is de bevlogen voorzitter van de stichting kind en voeding. Zij vertelt enthousiast waarom de stichting kind en voeding een jaar geleden is opgericht: “het belangrijkste is om (groot) ouders en kinderen bewust te maken van het belang van het eten en drinken van natuurlijke voeding voor de gezondheid”

Nieuw initiatief
Barbara praat vol trots over dit initiatief en is blij met het feit dat er nu,  na een jaar hard werken, inmiddels 35 professionals verspreid door het land zich bij de stichting hebben aangesloten. De professionals zijn veelal natuurdiëtisten, -voedingskundigen en gewichtsconsulenten en verzorgen in hun eigen regio voorlichting en gastlessen over gezonde, eerlijke voeding.

Wat is de gedachte achter dit initiatief?
Barbara Pruim vertelt dat de stichting is ontstaan uit bezorgdheid over wat producenten en supermarkten als "gezond" aanbieden. Heel veel kinderen eten te veel suik er, zout, foute vetten, kleur-, geur- en smaakstoffen (E nummers), waardoor ze of te dik worden, of moe of juist erg druk worden. Uit ervaring is gebleken dat als kinderen meer natuurlijke producten eten en drinken, zij zich veel beter gaan voelen. Het doel is dan ook om samen met de aangesloten professionals zoveel mogelijk (groot)ouders en kinderen te bereiken met de boodschap om je bewust te zijn van wat je eet en wat dit voor invloed heeft op je gezondheid. Ook interesse om je hiervoor in te zetten neem dan contact op met de stichting kind en voeding.

Symposium van “Voeding, van de grond naar de mond!
Het eerste symposium van de Stichting is gepland voor 28 september as, het symposium heeft als titel “Voeding, van de grond naar de mond”. Tijdens deze dag komen 4 interessante sprekers aan het woord aldus Barbara Pruim waaronder Piet van IJzendoorn van de Zonnehoeve, Bart van Opzeeland van Foodwatch en Hans Korteweg, initiator van het project “De vegetarische Slager”. Naast plenaire lezingen is er tijdens de forumdiscussie aan het eind van de middag tijd om een paar interessante stellingen met elkaar bespreken. Voor uitgebreidere informatie over het programma, de locatie en inschrijving kijk op de site van de stichting kind en voeding

 
 
Het laatste nieuws

SAINT studie: Bacteriën tegen eczeem
Eczeem is bij jonge kinderen vaak een voorbode van astma. Recent onderzoek van het AMC heeft laten zien dat pre- en probiotica bij deze kinderen wellicht niet alleen het eczeem kunnen verlichten, maar soms zelfs astma kunnen tegenhouden. De studie opzet van de SAINT study leest u hier...

Meer inzicht in effect ondervoeding foetus op vetstofwisseling
Ondervoeding van de foetus kan het risico op chronische aandoeningen als diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en een verstoorde vetstofwisseling verhogen. Het onderzoek en meer gevolgen vindt u hier..

Toolkit: Ouders betrekken bij gezond gewicht
Hoe betrek je ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd bij gezonde voeding en voldoende bewegen? De toolkit ‘Ouderbetrokkenheid en gezond gewicht’ is voor onderwijs- en zorgprofessionals een inspiratiebron die helpt bij het vergroten van de ouderbetrokkenheid. Voor de toolkit en meer informatie klik hier..

12% meer actieve VMBO’ers met VMBO in beweging
Het programma VMBO in beweging van het Nederlands Insitituut voor Sport en Beweging (NISB) zorgt voor 12 procent meer actieve VMBO’ers. Zo kwam gisteren naar voren tijdens een werkbezoek van demissionair minister Edith Schippers van VWS aan twee scholen in Zoetermeer en Den Haag. Klik hier voor meer informatie over dit programma.

 

 
 
Maktnieuws: Nutrilon Groeimelk draagt bij aan een volwaardige voeding van peuters

Als onafhankelijk diëtist bezoekt Berdien van Wezel kinderdagverblijven om de pedagogisch medewerkers instructies te geven voor het invullen van de Eet Compleet Test. Aan dit onderzoek naar de voedingsinname van kinderen op het kinderdagverblijf hebben in totaal al 32 kinderdagverblijven meegedaan en zijn 445 kinderen geïncludeerd. Berdien: ‘Ik zie veel toegewijde pedagogisch medewerkers die wel wat extra informatie over voeding kunnen gebruiken. Vaak doen ze dingen uit gewoonte. Ik geef niet alleen instructies voor het invullen van de test. Door ze meer informatie over gezonde voeding te geven, draag ik bij aan het vergroten van de kwaliteit van de voeding op het kinderdagverblijf. Kinderen vanaf 1 jaar hebben specifieke voedingsbehoeften.’

Opvallende zaken uit de landelijke Eet Compleet Test zijn dat jonge kinderen van 1 jaar en ouder te weinig groenten, ijzer en vitamine D binnenkrijgen. Berdien: ‘Peutergroeimelk biedt extra voedingsstoffen vergeleken met gewone melk. Zo kun je met peutergroeimelk de inname van vitamine D en ijzer significant verhogen.’ Een dagelijkse hoeveelheid van 300 ml Nutrilon Groeimelk bevat 50% van de ADH ijzer en 50% van de ADH vitamine D.

Meer weten? Professionals die meer willen weten over de Eet Compleet Test kunnen hier de resultaten van de Eet Compleet Test in hun eigen regio bekijken!

 
 
Maktnieuws: Na-aapje campagne

 Met de introductie van een ?nieuwe game laat Na-aapje van het Voedingscentrum kinderen zien dat groenten goed voor je zijn en bewegen gezond is. Het biedt ouders ook ondersteuning bij fases in de opvoeding waarin kinderen hun neus ophalen voor groenten. Naast de game zijn de voorleesboekjes Na-aapje gaat koken en Na-aapje gaat bewegen als digitale versie beschikbaar. Op www.na-aapje.nl is de game te spelen en kunnen ouders de boekjes gratis downloaden of de papieren versie gratis bestellen. Binnenkort zijn de boekjes ook te downloaden via de iBookstore-app op de iPad en iPhone.

 

 

 
 
Verslag: Symposium Voeding voor de allerkleinsten van het allergrootste belang

De derde herziene druk van het werkboek Enterale en parenterale voeding bij pasgeborenen was de aanleiding voor het symposium 10 mei te Utrecht.
Onder voorzitterschap van Prof. Dr. H.N. Lafeber, kinderarts-neonatoloog Vumc Amsterdam, werden de nieuwste, voornamelijk enterale, voedingsinzichten gepresenteerd door leden van de werkgroep van het werkboek. De bijna 100 aanwezigen waren neonatologen, kinderartsen, diëtisten en verpleegkundigen. Lees hier de interessante conclusies van dit wetenschappelijk symposium

 
 
Uw product onder de aandacht in Nieuws over kindervoeding?
  • Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.