Nieuwsbrief juni 2011
 

In deze nieuwsbrief een interview met dr A.M. Murphy-Oudesluys, redactielid van de recent verschenen uitgave "Een professionele kijk op borstvoeding", het meest recente nieuws en meer. Veel leesplezier.

Geke Zandringa, Stoarm realiseert

 
 
Interview dr. A.M. Oudesluys-Murphy

Nieuws over kindervoeding interviewde dr. A.M. Oudesluys-Murphy, in haar rol als redactielid van het recent verschenen boek ‘Een professionele kijk op borstvoeding’ en prachtig naslagwerk rondom de vele facetten van borstvoeding. Daarnaast is dr Oudesluys-Murphy kinderarts sociale pediatrie en hoogleraar kindergeneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Een professionele kijk op borstvoeding
Het boek is ontstaan op initiatief van de redactieleden die vanuit hun passie voor borstvoeding concludeerden dat er veel informatie en kennis is over borstvoeding maar dat vele informatie gefragmenteerd is en lang niet altijd evidence based en up-to-date. Uit een onderzoek van de Stichting Zorg voor Borstvoeding blijkt dat er in het Nederlands weinig  goede leerboeken zijn over borstvoeding. Deze twee inzichten samen hebben er toe geleid dat de redactie aan de slag is gegaan en diverse auteurs heeft benadert om de vele onderwerpen uit te diepen. In het boek komen de anatomie, fysiologie, toxicologie en psychosociale aspecten van borstvoeding aan de orde maar ook is er volop aandacht voor de klinische,de praktische en beleidsmatige aspecten. Lees verder klik hier...

 
 
Het laatste nieuws

Meer kans op dik kind door roken in zwangerschap
Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een grotere kans op overgewicht dan kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap niet roken. Lees verder klik hier...

Voeding bepaalt gezondheid later
Er komt steeds meer bewijs dat de kwaliteit van de voeding op zeer jonge leeftijd een belangrijke rol speelt bij de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten. Dat bleek tijdens het congres Van Pap tot Pizza! in Nieuwegein. Lees verder klik hier...

Vetvoedingspatroon beïnvloed placenta
Zwangeren die een vet voedingspatroon gebruiken lopen meer risico op een negatief effect op de ontwikkeling van de placenta als die van de foetus. Lees verder klik hier...

Studie naar verschil in groei bij kinderen
Genetische varianten blijken de voornaamste bron te zijn van verschillen tussen jongeren in groei. Lees verder klik hier...

Zware tieners, meer last van spieren en gewrichten
Nederlandse kinderen van 2 tot 17 jaar die te zwaar zijn, hebben meer last van hun enkels en voeten dan kinderen met een normaal gewicht. Lees verder klik hier...

Minder obesitas door Food for Life Program
Uit Engels onderzoek van het Food for Life Partnership (FFLP), komt naar voren dat dit programma zorgt voor betere eetgewoonten bij gezinnen en zo bijdraagt aan vermindering van obesitas. Lees verder klik hier...

 
 
Marktnieuws Nutrilon Peuter Groeimelk

Vertrouwde Nutrilon Peuter Groeimelk is vernieuwd.

Op basis van bevindingen van kinderartsen, diëtisten, JGZ-artsen en -verpleegkundigen is de vertrouwde Nutrilon Groeimelk vernieuwd. Niet alleen is de verpakking duidelijker geworden, maar ook de namen en receptuur zijn aangepast.

Binnen het Nutrilon Groeimelk assortiment zijn er nu verschillende varianten:

- Nutrilon Dreumesmelk 4 (was Nutrilon Peuter Groeimelk 1+) is nu ook in een neutrale smaak beschikbaar
- Nutrilon Peutermelk 5 (was Nutrilon Peuter Groeimelk 2+) bevat nu minder calorieën, vergelijkbaar met halfvolle melk en heeft een neutrale smaak.

Nutrilon Groeimelk is dus voortaan nog beter afgestemd op elke leeftijdsfase van kinderen van 1 tot 3 jaar.

Klik hier voor meer informatie en de productsamenstelling.

 
 
Marktnieuws Friso Peutergroeimelk 1+ en 2+

Nieuw, Friso Peuter Groeimelk 1+ en 2+

Peuters ontwikkelen zich razendsnel en kunnen extra bouwstoffen, vitamines en mineralen goed gebruiken. Friso heeft nu 2 varianten Peuter Groeimelk. Eén voor peuters vanaf 1 jaar en één voor peuters vanaf 2 jaar. Zo is de groeimelk nog beter afgestemd op de voedingsbehoefte van peuters. Het bevat extra voedingsstoffen die peuters in die leeftijdsfase nodig hebben voor een optimale groei en ontwikkeling. Zo bevat Friso Peuter Groeimelk 1+ o.a. extra vitamine D voor sterke botten en de 2+ variant extra ijzer voor een optimale voorraad in het lichaam.

Meer informatie? www.frisomedisch.nl

 

 

 
 
E-learning module Preventie overgewicht bij kinderen

Geaccrediteerde  e-learningmodules  bij Voeding & Visie

E-learning is een handige manier om uw vakkennis te verdiepen en accreditatiepunten te behalen. Aan artikelen die zijn verschenen in het vaktijdschrift Voeding & Visie zijn e-learningmodules gekoppeld. De module ‘Preventie overgewicht bij kinderen’ voor diëtisten is door de St. ADAP geaccrediteerd voor 2 studiepunten, de module ‘Preventie van overgewicht tijdens de zwangerschap’ voor verloskundigen is door de KNOV geaccrediteerd voor 1 studiepunt.

De modules kunt u vinden op de website www.online-e-learning.nl en zijn gratis te volgen.

 
 
Boekrecensie Julia? en haar stoma

Kinderen houden van stripboeken. Dat blijkt maar weer eens als dit boek ’toevallig’ rondslingert op de eettafel. Na 2 dagen blijken de kinderen in huis het boek gelezen te hebben en weten ze precies wat een stoma is. Schot in de roos dus, dit stripboek over het meisje Julia, van ongeveer 12 jaar, dat een stoma krijgt. Hoe gaat ze het vertellen op school, kan ze wel logeren, wat doet ze als ze verliefd wordt en kan ze nog meedoen met zwemmen en haar streetdancelessen?

Het boek is hip getekend, mooi van kleur en duidelijk in taal en uitleg. Erg geschikt voor kinderen met darmklachten (van 7 tot ongeveer 14 jaar) en voor hun omgeving. Het boek is gratis te bestellen bij de Nederlandse Stomavereniging.

 
 
Boekrecensie Een professionele kijk op borstvoeding

Na de geboorte van een kind is één van de eerste keuzen waarvoor de ouders worden gesteld: hoe voeden wij ons kind? Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding, en de meeste moeders (91%) starten dan ook vol enthousiasme, maar na de eerste week is de borstvoeding slechts bij 80% goed op gang gekomen. Vaak haakt een aanzienlijk deel van de moeders in de periode daarna snel weer af. Te vaak nog is dat terug te voeren op een te kort schietende begeleiding van de ouders. Er is weliswaar veel informatie over borstvoeding beschikbaar, maar deze wordt gefragmenteerd aangeboden en is (lang) niet altijd evidence-based en up to date.

Een professionele kijk op borstvoeding voorziet in die leemte. Anatomie, fysiologie, toxicologie en psychosociale aspecten van borstvoeding komen aan de orde, maar ook is er volop aandacht voor de klinische, de praktische en de beleidsmatige aspecten.

De uitgave is bestemd voor alle professionals die zijn betrokken bij de zorg voor borstvoeding: verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen van de afdeling neonatologie en gynaecologie, huisartsen, nurse practitioners, artsen en verpleegkundigen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg, lactatiekundigen, diëtisten, kraamverzorgenden en doktersassistenten en zij die daarvoor in opleiding zijn. De uitgave biedt overigens ook volop nuttige informatie voor studenten en docenten van opleidingen in de gezondheidszorg, medische studenten en co-assistenten.

Een professionele kijk op borstvoeding, Auteur: E.J. Anten-Kools, J.P. van Wouwe, A.M. Oudesluys-Murphy, B.A. Semmekrot (red.), Aantal pagina’s: 316, Prijs: € 51,50, dISBN: 978 90 232 4643 5, bestellen klik hier…

 
 
Uw product onder de aandacht in Nieuws over kindervoeding?
  • Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een bijscholing of workshop?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.