|
|
Bijgaand het laatste nieuws van nieuwsoverkindervoeding. Aangevuld met een interview over het Voedingsdagboek voor kinderen. Blijft u graag geinformeerd over kindervoeding kijk dan regelmatig op www.nieuwsoverkindervoeding.nl
Geke Zandringa, Stoarm realiseert
|
|
|
|
Interview Jeanne de Jongh
Nieuws over kindervoeding interviewde Jeanne de Jongh (diëtist) over het Voedingsdagboek voor kinderen dat afgelopen najaar is verschenen. Jeanne is een van de auteurs van dit Voedingsdagboek, de medeauteurs collega diëtisten Tietia Berghuis en Konnie Crielaard. Het Voedingsdagboek is specifiek ontwikkeld voor basisschoolkinderen (7-12 jaar) met overgewicht.
De reden om een specifiek Voedingsdagboek voor kinderen met overgewicht te ontwikkelen is volgens Jeanne de Jongh dat zo’n boek er niet was en het erg belangrijk is om aan te sluiten bij de beleving en ontwikkeling van deze kinderen.” Naast het werkboek voor de kinderen (7-12 jaar) is er een los gedeelte voor de ouders. Juist de begeleiding en het samen doen is voor deze leeftijdsgroep essentieel”.
Voedingsdagboek Het kindergedeelte bestaat uit een groot (A4) dagboek dat prachtig geïllustreerd is met kleurige afbeeldingen van kinderen in speel- en eetsituaties. Het formaat is prettig om de kinderen zelf de invulbladzijden te laten beschrijven. Dit boek begint met het invullen van een contract tussen het kind, de ouders en de diëtist. Er zijn acht hoofdstukken met korte, op het kind gericht teksten. Een greep uit de onderwerpen: wat heb je voor voeding nodig, wat zijn je sterke en zwakke punten, gezond ontbijten, hoe ga je om met pesten, bewegen, zelf iets koken, boodschappen doen, maatjes zoeken die je helpen en gezonde tussendoortjes. Tussen de teksten door staan opdrachten, een gedicht, invul schema’s voor doelen, bewegen en eten, fototabellen en een puzzel. Achter in het kindergedeelte staat een overzicht van veel voorkomende voedingsmiddelen en hun indeling in gezond, minder gezond en ongezond.
Lees verder klik hier
|
|
|
|
|
Het laatste nieuws
Pinda-allergie vaker bij jongens Op basis van een studie onder ruim 00 huisartspraktijken in Engeland concludeert onderzoeker Daniel Kotz van het Universitair Medisch Centrum Maastricht dat de incidentie van pinda-allergie ‘slechts’ 1,6 op de 1.000 jongeren onder de 20 jaar is. Lees verder klik hier...
INCA studie: Eliminatiedieet vermindert ADHD Een streng eliminatiedieet is een waardevol instrument in zowel de diagnostische fase als voor de behandeling van ADHD. Dit is de conclusie uit het onderzoek van Lidy Pelsser c.s. dat 5 februari in the Lancet wordt gepubliceerd. Lees verder klik hier...
Schoolkantine Award De inschrijving voor de Schoolkantine Award 2011 is geopend. De Schoolkantine Award is een initiatief van het Voedingscentrum en helpt scholen stappen te zetten richting 2015, het jaar waarin alle schoolkantines gezond moeten zijn. Lees verder klik hier...
NieuwsProject ‘Aan tafe!l’ Goede voeding en voldoende beweging zijn de belangrijkste voorwaarden van een gezond lichaam. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Ziekenhuis Gelderse Vallei, gaan op dit terrein samenwerken. Lees verder klik hier...
|
|
|
|
|
Uw product onder de aandacht in Nieuws over kindervoeding?
- Brengt u binnenkort een nieuw voedingsproduct voor kinderen op de markt?
- Wijzigt u de samenstelling van een product?
- Breidt u het assortiment uit?
- Opent u een nieuwe website?
- Brengt u een nieuw boek of rapport uit?
- Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
- Organiseert u een bijscholing of workshop?
Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen,diëtisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl
|
|
|
|
|
Recensie Nog een snoepje?
Nog een snoepje? Zoethout, toverballen, zuurstokken, hopjes, likstokken….allemaal snoepgoed uit vroeger tijden. Sommige soorten zijn nog steeds goed verkrijgbaar, andere alleen na heel goed zoeken. De Belgische journalisten Declerck en Sarborgardi beschreven van al die Nederlandse en Belgische lekkernijen de geschiedenis en hoe ze gemaakt worden. Het resultaat is een erg prettig leesbaar boek met boeiende weetjes die ook leuk zijn om te gebruiken in bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten of behandelingen van kinderen. Zo lees je dat snoep pas sinds de 16e eeuw te koop is, en toen konden alleen rijken het zich permitteren. Of dat de zoete smaak van zoethout komt door de aanwezigheid van glycyrrhinezuur. Een stof die bij overmatig gebruik ook kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Het boek geeft inzicht in de ingrediënten van snoepgoed: inderdaad veel suiker en kleurstoffen maar ook vaak het natuurproduct Arabische gom. Er staan zelfs recepten in het boek voor het zelf maken van snoep zoals nougat, karnemelkspekken en snoepjes van vlierbessen. En de foto’s zien er natuurlijk vooral lekker uit! Nog een snoepje? Robert Declerck en Margit Sarborgardi, Davidfons uitgeverij, 142 pagina’s € 24,95, ISBN 9789058267627, Bestellen? klik hier
|
|
|
|
|
Recensie Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4-18 jaar
Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4-18 jaar Dit recent verschenen boek is een uitgava van het Voedingscentrum. Een praktisch en handzaam boek. In viertien jaar groeit een kleuter uit tot een jong volwassene. In dit boekje is deze periode in drieën ingedeeld: de onderbouw van de basisschool (4-8 jaar), de bovenbouw en de overgang naar middelbare school (9-13 jaar) en de periode van de middelbare school (14-18 jaar). Uitgangspunt is het aanleren van een gezonde leefstijl aan de hand van de Schijf van Vijf. Verder is er aandacht voor informatie die voor alle leeftijdsgroepen geldt zoals ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht, gezond gebit, toevoegingen en vegetarische voeding. Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4-18 jaar, uitgave van het Voedingscentrum, ISBN 9789051779479, prijs 9,95, pagina's 120, bestellen klik hier
|
|
|
|
|
Onderzoek naar Traktaties op school
UIt een onderzoek naar de traktaties in het basisonderwijs blijkt dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar ongezond trakteren. Slechts 4% trakteert op groente of fruit. In januari heeft de Hartstichting 863 leerlingen in het basisonderwijs gevraagd wat en hoe vaak zij op school trakteren. Bijna alle kinderen trakteren voor hun verjaardag. Snoep, chips en cake vormen de top drie van favoriete traktaties. Daarnaast zijn er nog vaak andere momenten in het jaar waarop voonamelijk ongezond getrakteerd wordt, zoals bij de geboorte van een broerje of zusje, een zwemdiploma, een verhuizing, met Sinterklaas en kerst. De Hartstichting geeft op de website heartjump gezonde traktatie ideeën en praktische tips.
Bron: Hartstichting
|
|
|
|
|
|
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.
|
|