LunchUpdate November 2017: borstvoeding en wiegendood/gezonde darmbacteriën en ontstekingen..
 
 
 
Het laatste nieuws

Borstvoeding verkleint risico op wiegendood
Moeders die ten minste twee maanden volledig borstvoeding geven verkleinen het risico op wiegendood bij baby’s met bijna vijftig procent. Lees hier verder..

Verlies van gezonde bacteriën bij chronische darmontsteking bij kinderen
De laatste jaren is er een toename van ontstekingsziekten, zoals de chronische darmontstekingen ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, samen IBD genoemd. Tim de Meij, kinderarts MDL, onderzocht in zijn promotie welke samenstelling en diversiteit bacteriën in de darmen (microbioom) voorkomen bij gezonde kinderen en kinderen met IBD. Lees hier verder..

Ontbijtmeter leert kinderen gezonder ontbijten
Gezond ontbijten is belangrijk. Zeker voor kinderen. Om kinderen te leren wat een gezonde start van de dag is, heeft Wageningen University & Research in samenwerking met het Nationaal Schoolontbijt en Kenmerk Educatief een online Ontbijtmeter ontwikkeld. Lees hier verder..

 
 
Marktnieuws: Uitlegblad 'Hoe geef ik de fles'

Er is bij het geven van kunstvoeding steeds meer aandacht voor responsief voeden. Dat wil zeggen voeden op verzoek op een manier die zoveel mogelijk het geven van borstvoeding benadert. Hierbij is ook een juiste houding belangrijk, dat wil zeggen: het kindje redelijk rechtop en het flesje horizontaal. Zo wordt voorkomen dat de voeding er als het ware wordt 'ingegoten'. Lees meer informatie gemaakt door het Voedingscentrum over hoe je de fles geeft en download het handige uitlegblad

 
 
Boekrecensie-Eetproblemen bij kinderen en adolescenten

Eetproblemen kunnen opduiken op verschillende leeftijden gedurende de ontwikkeling van kleuter tot adolescent. Ze kunnen zowel medische als psychosociale gevolgen met zich meebrengen. Hoewel het wetenschappelijk onderzoek binnen dit domein het laatste decennium is toegenomen, zijn er nog veel onduidelijkheden en misvattingen met betrekking tot deze problematiek, zowel bij de betrokken gezinnen als bij hulpverleners.

Het boek biedt een gestructureerd en praktijkgericht overzicht van de kennis over eetproblemen bij kinderen en adolescenten. Het biedt professinonals handvatten romd deze thematiek en is gestoeld op de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Het eerste deel van dit boek schetst verschillende eetproblemen in de huidige maatschappelijke context. Vervolgens gaan de auteurs dieper in op belangrijke signalen en richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van eetproblemen, zowel bij kleuters, lagere schoolkinderen als jongvolwassenen. Op deze manier biedt dit boek een leidraad voor wie in zijn of haar praktijk of gezin in contact komt met kinderen die het moeilijk hebben op het vlak van eten, gewicht en lichaam.

Wat vinden wij ervan?
Het is een prettig leesbaar boek waarin vele vragen worden behandelt in professionele taal. Dit maakt het boek tot een goed naslagwerk. Zeker een aanrader voor professionals werkzaam met kinderen en adolescenten met eetproblemen

Eetproblemen bij kinderen en adolescenten, Lien Goossens & Ellen Moens, Uitgeverij Acco, ISBN 9789463440158, 152 pagina’s en is verkrijgbaar voor €24,99. Bestellen kan hier.

Boek winnen?
Nieuwsoverkindervoeding.nl stelt 1 exemplaar van het boek beschikbaar. Geef aan waarom je in aanmerking wilt komen voor dit boek en maak kans het te winnen (insturen kan tot 21 november, naar geke@stoarm.nl)

 
 
NKD scholing: Autisme en gerelateerde eetproblemen bij kinderen

Het Netwerk eerstelijns Kinder Diëtisten (NKD) organiseert 16 januari 2018opnieuw de scholing Autisme en gerelateerde eetproblemen bij kinderen. Voor deze scholing is het gelukt Thomas Fondelli (België, de expert op het terrein van autisme en eetstoornissen naar Nederland te halen. Fondelli gaat in op sensorische informatie verwerking bij autisme en leert de diëtist te kijken door een autistische bril.
De tweede deskundige is Anja van Stijn (Pictokilogram). Zij heeft een diëtistenpraktijk voor autisme gerelateerde eetproblemen bij kinderen. Anja gaat in op de autisme praktijk binnen de diëtetiek aan de hand van casuistiek en interactie.

Praktische informatie
Datum:                            16 januari 2018
Accreditatie:                     10 punten (ADAP)
Locatie:                            Domstad, Utrecht

Er is nog plek voor 3 deelnemers
Meer informatie en inschrijvien stuur een mail naar scholing@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*