Blog- de magie van darmbacteriën
Wat is een goede darmgezondheid en hoe wordt deze beïnvloed? In een razend tempo verschijnen er onderzoeken over het belang van de ontwikkeling van de microbiota tijdens de eerste levensfase. Reden genoeg voor nieuwsoverkindervoeding om eens dieper in deze complexe materie te duiken.
Ontwikkeling eerder dan gedacht Hoe ontwikkelt de microbiota? In eerste instantie werd er gedacht dat foetussen geen bacteriën in hun darmen hadden, tot het moment dat ze geboren worden. Maar dit blijkt niet helemaal juist, in het meconium zijn al bacteriën aanwezig. Het eerste contact met bacteriën vindt plaats tijdens de zwangerschap weliswaar in een laag aantal en met een beperkte diversiteit. Tijdens een natuurlijke bevalling komt een baby met meer bacteriën van de moeder in aanraking. Voornamelijk door contact met het geboortekanaal en huid op huid contact met de moeder na de geboorte.
Kolonisatie van de darm Bij een pasgeboren baby groeien darmbacteriën uit tot een volwaardige darm microbiota. Dit is mogelijk doordat er in eerste instantie zuurstof aanwezig is. Bovendien vormen de maag en dunne darm nog geen selectieve druk uit. Hierdoor kunnen bacteriën zich eenvoudig vestigen op de darmwand. De opbouw van deze complexe micro-organismen ofwel de microbiota gebeurt volgens een vast patroon waarbij zich eerst bacteriën vestigen, die de aanwezige zuurstof verbruiken zoals: Escherichia coli en Streptococcen. Al snel ontstaan de juiste omstandigheden voor andere bacteriën zoals Lactobacillen (melkzuurbacteriën). In het maag-darmkanaal komt steeds minder zuurstof beschikbaar, zodat uiteindelijk ook de anaerobe bacteriën (zonder zuurstof) zoals Bifidobacteriën zich in de darm kunnen vestigen en in aantal toenemen. Vervolgens neemt de concentratie aan micro-organismen toe (koloniseren). De groei wordt zorgvuldig gereguleerd door antibacteriële stoffen die de pasgeboren baby zelf uitscheidt. Doordat de baby steeds opnieuw in aanraking komt met andere bacteriën kan de microbiota zich verder ontwikkelen tot een complexe variatie van honderden soorten bacteriën. Het aantal en de diversiteit worden sterk beïnvloed door externe factoren. Omstandigheden die grote impact hebben op de ontwikkeling zijn o.a.de zwangerschapsduur, de locatie van de bevalling (hospitalisatie vergeleken met thuisbevalling), de bevallingswijze, antibioticagebruik en tenslotte het type voeding. Lees hier de hele blog
|