Als deze mail onleesbaar is, klik dan hier.
  Mei 2009

Nieuws

Afvallen helpt astmatisch kind

Overgewicht bij kinderen verhoogt het risico op astma. Maar andersom geldt ook dat als een kind op jonge leeftijd overgewicht heeft en daarna afvalt, de kans op astma normaliseert. Dit blijkt uit nieuwe gegevens uit de ...
 

Link tussen opleiding moeder en voeding kind

De manier waarop moeders omgaan met het eten van hun kinderen, wordt mogelijk beïnvloed door de opleiding die de moeder gehad heeft. En dit heeft gevolgen voor de kwaliteit van de voeding van de kinderen en de kans op...
 

Onderzoek naar effect aangepaste voeding bij prematuren

De afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en VU medisch centrum (VUmc) start een uitgebreid onderzoek naar het effect van voedingsinterventie bij prematuren vlak na de geboorte, op de...
 

Nieuws

Klik hier voor nog meer nieuws.

naar boven

Markt

Milner Jong: lekker en goed voor kinderen

Milner Jong: lekker en goed voor kinderenBroodbeleg is voor 37% van de ouders aanleiding voor discussie aan tafel. Voornamelijk doordat een kind alleen zoet beleg op brood wil. De helft van alle ouders hanteert dan ook regels voor het broodbeleg. Meestal willen de ouders dat het kind minimaal één boterham met hartig beleg eet. Na vleeswaren is daarbij kaas het populairste broodbeleg van ouders voor hun kinderen. Dit heeft tot gevolg dat bijna 80% van de kinderen tussen 6 en 12 jaar 1 tot 10 plakken kaas per week eet. Dit blijkt uit onderzoek van Milner Jong uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel onder 768 Nederlandse ouders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar.
Kaas bevat echter relatief veel verzadigde vetten. De keuze voor Milner jong op het brood van een kind is daarom een goede keuze. Milner bevat 40% minder vet dan Goudse 48+ kaas en bevat daardoor 30% meer calcium en 25% meer eiwitten. Milner Jong smaakt heerlijk smeuïg en mild en valt daarom bij kinderen in de smaak. Meer informatie over Milner Jong is te vinden op de website van Milner.
naar boven

Boeken

Hoera, ik eet!

Hoera, ik eet!

Een praktisch boek over eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen is handig om te adviseren. In “Hoera, ik eet!” bespreken de auteurs stapsgewijs de ontwikkeling van het eten en drinken. Van zuigen uit borst of fles en eten van een lepeltje tot het kauwen en het drinken uit een beker. Elke stap wordt in een apart hoofdstuk besproken, waarbij de normale ontwikkeling, de mogelijke problemen en oplossingen aan de orde komen. Een prettige opzet, die duidelijk maakt wat je als ouders of hulpverlener (nog) kunt proberen. De verhelderende foto’s en afbeeldingen ondersteunen de tekst. Zo laat een foto bijvoorbeeld zien hoe een ‘slap’ kind de kans krijgt meer actief te worden in een goed gesteunde halfliggende houding tijdens het drinken. En een andere foto laat zien in welke houding je de kans op kokhalzen en verslikken verkleint. Ook onderwerpen als sondevoeding en reflux komen aan bod. Een apart hoofdstuk is gewijd aan bijzondere kinderen met hun specifieke problemen, zoals kinderen met het syndroom van Down, een schisis en prematuur geboren kinderen. Hoera, ik eet! is bestemd voor een groot publiek: voor ouders, verzorgers, verpleegkundigen en artsen, die te maken hebben met kinderen waarbij eten en drinken niet altijd vanzelfsprekend is. (CV)

Hoera, ik eet!, Eveline Leeuwenburg-Grijseels en Clairette van der Weerd, ISBN 9789090235714, 96 pagina’s, € 12,95
Bestellen kan via www.hoera-ik-eet.nl.
 

Mama tovert melk

Mama tovert melk

Een prachtig geïllustreerd vertelboek voor kinderen van 5 tot 8 jaar is “Mama tovert melk”. Het boek is vooral geschikt voor kinderen die een broertje of zusje krijgen en maakt ze op een speelse manier vertrouwd met borstvoeding. Het boek vertelt het verhaal van Emilie die net een broertje heeft gekregen. Ze is benieuwd hoe mama melk kan toveren en haar oma en mama vertellen haar hierover de meest wonderlijke dingen.
In het verhaal komt veel aan bod; de manier van aanleggen, het happen van de baby, een dip in de melkproductie en de toeschietreflex. Wellicht is het soms wat ingewikkeld voor kinderen en hebben ze wat extra uitleg van ouders nodig. Maar ook alledaagse vertrouwde dingen zoals logeren bij oma, naar school gaan en met een vriendje spelen, zitten verweven in het verhaal. Een puntje van kritiek: jammer dat in het boek het hardnekkige fabeltje staat dat venkelthee goed is “voor het melkfabriekje”. Een positief effect van venkel op de melkproductie is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het Voedingscentrum adviseert juist matig te zijn met venkelthee omdat het mogelijk schadelijke stoffen bevat. (CV)

Mama tovert melk, Mia Verbeelen, Uitgeverij Garant, ISBN 9789085750307, 86 pagina’s, € 16,90
Te bestellen via www.garant-uitgevers.nl.
naar boven

Actief

Bewegen tijdens zwangerschap goed voor de foetus

Bewegen tijdens zwangerschapVrouwen die tijdens de zwangerschap aan lichamelijke beweging en sport doen, dragen daarmee bij aan een betere ontwikkeling van de ademhaling en het zenuwstelsel van de foetus. Dit concluderen onderzoekers van Kansas City University na een onderzoek onder een kleine groep zwangere vrouwen tussen 20 en 35 jaar. De onderzoeksgroep bewoog minstens 30 minuten, gedurende minimaal 3 dagen per week. De controlegroep had nauwelijks lichaamsbeweging. De ontwikkeling van de baby werd bekeken tussen de 36e en 38e week van de zwangerschap. Hieruit bleek dat onder andere de ademhaling en zenuwen van de baby’s van de actieve moeders meer ontwikkeld waren dan van de baby’s met inactieve moeders.

Bron: The American Physiological Society
naar boven

Ter inspiratie

Riety Dresselhuis

Riety Dresselhuis

 

‘Van de ondervoedingsgetallen zijn we geschrokken.’

Riety Dresselhuis werkt als hoofd van de afdeling Diëtetiek in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Daarnaast is ze binnen haar ziekenhuis projectleider van de SNAQ. De SNAQ-vragenlijst (Short Nutritional Assessment Questionnaire) wordt al in veel ziekenhuizen voor volwassen patiënten gebruikt om het risico op ondervoeding in te schatten. Het  risico op ondervoeding bij zieke kinderen is nog groter dan bij volwassenen. Daarom ontwikkelde het MCL een aangepaste screeningslijst voor kinderen om ondervoeding sneller te herkennen.

‘Een volwassene heeft een proteïnevoorraad voor 70 dagen, een kind voor 6 dagen. Behandelen van ondervoeding doen we al jaren, maar er was weinig bekend over de incidentie’, aldus Dresselhuis. Het MCL heeft dit jaar 2 keer een meting gedaan om een indruk te krijgen van (het risico op) ondervoeding bij kinderen. ‘Van de 120 opgenomen kinderen in januari 2009 had 42% een risico op matige ondervoeding, 19% scoorde hoog op ernstige ondervoeding en bij 27% was het risico op ondervoeding laag. Bij 12% van de opgenomen kinderen hebben we niet gemeten. Van die getallen zijn we geschrokken.’

 

Lees hier verder

Twijfels over tienuurtje

Karine HoenderdosVoor JGZ portaal schreef Karine Hoenderdos een column over het tienuurtje op school. Deel jij de mening van Karine?

 

Colofon
Nieuws over kindervoeding
Jaargang 3, nummer 3
Mei 2009
Reactie? Klik hier.
 

Scriptum communicatie over voeding
Tel 030 – 687 55 17
website

 
Uw product in deze nieuwsbrief? Klik hier.
 
Vertel het uw collega
Enthousiast over deze nieuwsbrief? Laat je collega’s er ook mee kennismaken!
Klik hier.
 
Privacy en disclaimer RSS feed

Je gegevens aanpassen of uitschrijven, klik hier.