Lunchupdate januari 2016; eetreacties peuters/ snoepspelletjes/ darmbacteriën
 
 
 
Het laatste nieuws

Voeding in de eerste 1.000 dagen als inzet tegen welvaartsziekten
‘Early Life Nutrition’, voeding in de eerste 1.000 dagen van het leven (de periode vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag), speelt een uiterst belangrijke rol bij gezondheid en ziekte in het latere leven. 
Hoe kunnen we kinderen - op tijd geborenen met een normaal geboortegewicht, maar ook kinderen die te vroeg geboren zijn, met een te laag geboortegewicht, via keizersnede geboren en/of blootgesteld aan antibiotica - het beste voeden in de eerste twee jaar van hun leven, zodat ze gezond kunnen opgroeien en minder kans hebben op welvaartsziekten? Lees hier verder..

Eetreacties peuters herkennen voor preventie overgewicht
Door hun peuter minder vaak te laten eten of juist kleinere porties aan te bieden, kunnen ouders het risico op overgewicht op latere leeftijd terugbrengen. In deze studie keken de onderzoekers naar hoe sterk peuters reageerden bij het ruiken of zien van eten ('food responsiveness') en in hoeverre ze luisterden naar hun interne signaal van verzadiging ('satiety responsiveness'. Meer hierover leest u hier..

Snoepspelletjes wakkeren eetlust aan
Tweederde van de kinderen in de basisschoolleeftijd spelen minstens eens per week een spelletje op internet dat gemaakt is om een merk onder de aandacht te brengen. Meestal gaan die reclames over snacks en snoep. Slechts zes procent van de kinderen heeft in de gaten dat het om reclame gaat. Ondertussen hebben die spelletjes wel degelijk invloed op hun gedrag, ontdekte Frans Folkvord, gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit. Als het aan hem ligt worden ze verboden. Leer hier verder..

Gezonde kinderen hebben dezelfde kern aan darmbacteriën
Kinderen die opgroeien in Nederland delen een stabiele kern aan darmbacteriën, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze opgroeien in de stad of op het platteland. Dit blijkt uit een unieke studie naar de poep van tientallen gezonde kinderen. Met deze kennis kunnen probiotica en medicijnen ontwikkeld worden voor zieke kinderen. Verder lezen kan hier..

Groepsprogramma Go4it succesvol voor obese tieners
Tieners met obesitas vallen meer af als zij deelnemen aan het groepsprogramma Go4it dan wanneer zij worden verwezen naar een diëtist. Dit blijkt uit het proefschrift van diëtist-onderzoeker Ageeth Hofsteenge. Lees hier meer over dit proefschrift..

 
 
Herhaling studiedag: Ondervoede kinderen voor het voe(d)tlicht

In Nederland is ongeveer 10% van de kinderen bij opname in het ziekenhuis ondervoed. Tijdens opname neemt het aantal kinderen met ondervoeding toe en ligt de prevalentie van ondervoeding rond de 19%. Met een gemiddelde ligduur van 3-5 dagen is duidelijk dat een behandeling rond ondervoeding niet afgerond is na een ziekenhuisopname. Soms is een behandeling nog niet eens echt gestart. Hier zijn mogelijkheden voor (kinder)diëtisten in de eerstelijn om deze kinderen te begeleiden.

Netwerk Kinder Diëtisten
Daarom organiseert het Netwerk eerstelijns Kinder Diëtisten (NKD) opnieuw een studiedag op 5 februari as. met als thema de begeleiding van kinderen met ondervoeding/groeiachterstand. Deze scholing is specifiek ontwikkeld voor eerstelijns (kinder)diëtisten. Na afloop van de studiedag bent u als (kinder)diëtist beter toegerust om een kind met deze problematiek te begeleiden. De casuïstiek in de middag zal zich vooral focussen op kinderen ouder dan 1 jaar.

Er is nog plaats voor 3 deelnemers! 

Voor meer informatie over het programma en inschrijving stuur een mail naar scholing@stoarm.nl

 
 
Brengt u in 2016 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt
  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1500 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, gewichtsconsulenten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines in Nederland en Belgie. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*