Lunchupdate maart 2015, interview Astrid Smeets over factsheet zwangerschap; vitamine-D tekort jonge kinderen...
 
 
 
Interview met Astrid Postma-Smeets over de factsheet Zwangerschap

Recent is verschenen de factsheet Zwangerschap van het Voedingscentrum. Over het hoe en waarom interviewde Nieuwsoverkindervoeding Astrid Smeets-Postma.

Wat is de aanleiding voor de factsheet voeding en zwangerschap?
Het Voedingscentrum is openbare factsheets gaan publiceren om in te spelen op de vraag van professionals om meer onderbouwing te laten zien. In de vertaling van de Richtlijnen van de Gezondheidsraad naar de adviezen van het Voedingscentrum moeten soms aannames worden gemaakt of worden er additionele wetenschappelijke bronnen geraadpleegd. In die openbare factsheets laten we zien op welke belangrijke bronnen we ons baseren en hoe we de vertaling maken. Deze openbare factsheets toetsen we in ons wetenschappelijk netwerk. Wie er bij die toetsing betrokken zijn, laten we zien in de factsheets. Hiermee kunnen we laten zien dat het wetenschappelijk draagvlak voor wat we doen en zeggen breed is.

Kun je in het kort aangeven wat de belangrijkste adviezen zijn?

- Eet volgens de Schijf van Vijf, maar eet niet voor 2

- Neem een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot tien weken na de laatste menstruatie en neem een supplement met 10 microgram vitamine D per dag tijdens je zwangerschap.

-  Mijd of beperk het gebruik van bepaalde producten ivm veiligheidsrisico’s.

Hoe ziet het Voedingscentrum het gebruik van de factsheet in de praktijk?
Professionals die zwangere vrouwen begeleiden kunnen in de factsheet lezen wat onze adviezen zijn en welke afwegingen wij bij het opstellen van deze adviezen hebben gemaakt.

Voor wie is de factsheet ontwikkeld?
Deze factsheet is voor professionals die zwangere vrouwen begeleiden. De adviezen zijn relevant voor vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn, en hun directe omgeving.

Hoe is de factsheet te verkrijgen?
De factsheet is hier  te downloaden.

Auteurs van de factsheet Zwangerschap zijn dr. ir. Annette Stafleu, dr. ir. Astrid Postma-Smeets, ir. Wieke van der Vossen, dr. Stephan Peters.

 
 
Het laatste nieuws

Is er een relatie tussen koemelkallergie en veevoer
Kan een kind met milde koemelkallergie wel melk drinken als de koe ander voer krijgt? Meer hierover leest u hier.

Veel kinderen hebben vitamine D tekort
Uit Generation R onderzoek is gebleken dat bijna één op de drie kinderen te weinig vitamine D in hun bloed heeft. Bij kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen. Meer over deze uitkomst lees u hier.

BMI jong kind voorspellend voor obesitas
De kinder-BMI kan voorspellen of een kind, jonger dan twee jaar, een verhoogd risico heeft op obesitas later in de jeugd. Ook spelen geslacht en afkomst een rol bij het krijgen van obesitas. Dit blijkt uit een onderzoek van The Children’s Hospital of Philadelpha (CHOP). Lees hier meer over dit onderzoek.

Bij ouders behoefte aan informatie over suikerhoudende dranken
Veel kinderen krijgen van hun ouders suikerhoudende dranken omdat  veel ouders  de misvatting hebben dat dranken zoals water met een smaakje, vruchtendranken en sportdranken gezonde opties zijn.
Dit blijkt uit een studie onder Amerikaanse opvoeders gepubliceerd in Public Health Nutrition. Volgens de onderzoekers is er behoefte aan juiste informatie voor de ouders over de misvatting die er bestaat over suikerhoudende dranken. Klik hier om verder te lezen.

Dikke kinderen onderschatten eigen gewicht
Een groot deel van de te dikke kinderen in Europa ziet zichzelf niet als te dik. Dat rapporteert het ENERGY-consortium in Public Health Nutrition (2015; epub 4 februari). Het onderzoek geeft aan dat van de Nederlandse obese kinderen 42% hun gewicht  onderschat. Lees verder..

 
 
Boekrecensie: Het hele jaar door Op Stap

Kinderen zijn moeilijk mee de natuur in te krijgen. Hoe herkenbaar! Want wandelen is saai, vinden ze. Zeker als de X-box of de iPad lonkt. Het boek Het hele jaar door Op Stap biedt uitkomst, want hierin vind je 25 wandelingen door gebieden van Natuurmonumenten die leuk zijn voor het hele gezin. Plus alle tips en trucs om iedereen te motiveren het bos in te gaan.
Tijdens de wandelingen kun je wild spotten en rupsen vangen in Herikhuizen, zeehonden kijken op Texel en wilde paarden en wollige koeien zien in het gebied de Grensmaas. Bij iedere wandeling vind je bovendien een tip voor een (pannenkoeken-)restaurant in de buurt.Het boek bevat bovendien zeven verschillende zoekkaarten om uit te zoeken welke dieren en planten je allemaal op je tocht tegenkomt.

Titel:Het hele jaar door Op Stap, concept en tekst: Annemarieke Piers e.a.,uitgeverij Snor, ISBN 978-90-79961-95-5, aantal pagina’s: 144, prijs: € 14,95, verschijnt: 2 april 2015, bestellen kan hier.

 
 
Tipkaarten bestellen!

Met deze handige en aantrekkelijk vormgegeven tipkaarten (ansichtkaart formaat) geef je, je cliënten echt een handige tool in handen. Leuk om uit te delen of voor de verkoop. Op de kaarten is ruimte om je eigen gegevens te plaatsen. De tipkaarten geven inhoudelijke tips over de volgende onderwerpen:gezond omgaan met vet, gezond omgaan met suiker, gezond omgaan met zout en gezond omgaan met (fris) drank. Een set van 100 kaarten (25 van elke kaart) kost € 20,-. (ex verzendkosten) Meer informatie kindervoedingswijzer.nl.

Bestellen kan door te mailen naar: info@kindervoedingswijzer.nl, onder vermelding van tipkaarten.

 
 
Adverteren via Nieuwsoverkindervoeding in 2015?

Brengt u in 2015 een nieuw voedingsproduct, dienst of service voor kinderen op de markt?

  • Wijzigt u de samenstelling van een product?
  • Breidt u het assortiment uit?
  • Opent u een nieuwe website?
  • Brengt u een nieuw boek of materiaal uit?
  • Start u een nieuwe voorlichtingscampagne?
  • Organiseert u een workshop of bijscholing?
  • Geeft u een training voor professionals?

Nieuws over kindervoeding biedt u de mogelijkheid om uw nieuws onder de aandacht te brengen van ruim 1700 professionals op het gebied van kindervoeding. Onze doelgroep bestaat uit kinderartsen, jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, dietisten, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere disciplines. Voor informatie mail naar geke@stoarm.nl

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*