Lunchupdate November 2014, Proteusstudie; enquête met kans op bon van 25 euro....
 
 
 
Interview met Stefanie Kouwenhoven over de Proteus studie

Nieuwsoverkindervoeding interviewde Stefanie Kouwenhoven, zij is diëtist en onderzoeker in VU medisch centrum op de afdeling Kindergeneeskunde. Onder leiding van Prof. dr. Hans van Goudoever, Hoofd Kindergeneeskunde VUmc en AMC, is Stefanie  1 oktober jl. haar Proteus onderzoek naar zuigelingenvoeding van start gegaan. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij a terme geboren baby’s en wordt financieel gesteund door de Europese Unie. De naam van het onderzoek is afgeleid van proteïne en Europa. Daarnaast is Proteus een Griekse zeegod.

Waarom dit onderzoek?
De beste voeding voor een baby is moedermelk. De samenstelling van flesvoeding is daarom gebaseerd op de samenstelling van moedermelk. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de juiste eiwitsamenstelling die baby’s in hun voeding nodig hebben. Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat de eiwitsamenstelling van de standaard flesvoeding verbeterd kan worden.

Wat is de central vraag in  onderzoek?
Nederlandse flesvoeding is van uitstekende kwaliteit. Door middel van wetenschappelijk onderzoek willen we uitzoeken wat er nog verder te verbeteren valt. In dit onderzoek bekijken we of flesvoeding met een andere eiwitsamenstelling beter is dan flesvoeding gebaseerd op standaard zuigelingenvoeding. De uitkomsten van het onderzoek vergelijken we met een groep baby’s die moedermelk krijgt.

Wat wordt er tijdens het onderzoek gedaan en wat merkt de baby ervan?
Dit onderzoek start wanneer de baby 0-1,5 maand oud is en stopt op de leeftijd van 6 maanden. In deze periode zal de baby drie keer het VU medisch centrum bezoeken. Bij dit bezoek worden onder andere lengte, gewicht en vetpercentage gemeten. 

Oproep
De onderzoekers zijn voornamelijk op zoek naar baby’s die flesvoeding krijgen. Wilt u een baby en ouders meelaten doen aan dit onderzoek neem dan voor meer informatie contact op met de onderzoekers via 06-10193572 of proteus@vumc.nl. Baby’s kunnen aangemeld worden tot uiterlijk 1 maand (4 weken) na de geboorte

 
 
Het laatste nieuws

Slimmer eten met je kind gelanceerd
Prof.dr. Régine Steegers-Theunissen heeft het M-health platform 'Slimmer Eten Met Je Kind' (www.SlimmerEtenMetJeKind.nl) gelanceerd, persoonlijke  voedings- en leefstijlcoaching voor ouders en hun jonge kind van 0-1 jaar.
Het interactieve programma op de mobiele telefoon is een logisch vervolg op het programma www.SlimmerZwanger.nl. Lees verder over 52 weken coaching.

Beweegadvies voor kinderen met astma zinvol?
Uit dit proefschrift  van Maartje Willeboordse blijkt dat de relatie tussen obesitas en astma het sterkst is bij meisjes. Verder blijkt dat Nederlandse kinderen (met en zonder astma) veel minder bewegen dan geadviseerd wordt. Daarom worden concrete beweegadviezen voor kinderen met astma gegeven. Hier meer over dit onderzoek.

Kinderartsen willen verbod op energiedrankjes
De verkoop van energiedrankjes aan kinderen jonger dan 13 jaar moet verboden worden. Dat bepleiten kinderartsen. Zij vergelijken de drankjes met alcohol en tabak, waar al een leeftijdsgrens voor bestaat. Lees hier meer over de oproep van Rolf Pelleboer.

Kinderen vroeg laten wennen aan verschillende texturen van voeding
Volgens wetenschappers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht bepaalt de textuur van voedsel of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten, smaak en kleur zijn minder van belang.

Dat blijkt uit onderzoek bij kinderen tussen 2,5 en 4 jaar. De wetenschappers willen op basis van het onderzoek ouders adviseren om vroeg te beginnen met kinderen te laten wennen aan verschillende voedseltexturen en niet alleen te variëren met smaken. In het wetenschappelijk tijdschrift Appetite publiceren de onderzoekers hun resultaten.

 
 
Blog Eetgedrag middelbare scholieren

Wie´s ochtends door de supermarkt loopt herkend het vast wel. Middelbare scholieren die aan de kassa staan met een crossaintje, een zakje chips en wat te drinken. Laatst had ik een bijeenkomst van de cursus HAYkiddies en fietste na afloop via het dorp naar huis. Het was toen half elf in de ochtend. Zie ik jongeren zitten op een bankje met aan de ene kant een open zak chips en in de hand een blikje energiedrank.

Het leven van jongeren speelt steeds meer buitenshuis af.  Jongeren worden zelfstandiger en daarbij blootgesteld aan de voedselverleidingen in de omgeving. Met eigen geld hebben ze de mogelijkheid om producten te kopen bij de supermarkt of op school. Maar wat maakt het dat jongeren al zo vroeg op de dag toegeven aan deze voedselverleidingen? Lees de blog hier verder.

 
 
Marktnieuws: Wij willen graag uw mening over de Toolkit ‘Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht’

Recentelijk is de toolkit Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht vernieuwd. De toolkit is uitgebreid met materiaal om de doelgroep ‘ouders met kinderen van 12-18 jaar’ te betrekken bij gezonde voeding en bewegen. Daarnaast is het materiaal voor het betrekken van de doelgroepen ‘ouders met kinderen van 0-4 jaar’ en ‘ouders met kinderen van 4-12 jaar’ aangevuld. In de toolkit is ook het kopje ‘communicatietools’ toegevoegd met onder andere een handige presentatie en een mindmap.

Onderwijs- en gezondheidsprofessionals en professionals werkzaam in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen kunnen met de toolkit nu nog beter ouders met kinderen van 0-18 jaar betrekken bij gezonde voeding en bewegen.

Geef ons je mening over de toolkit ‘Ouderbetrokkenheid en Gezond Gewicht’ en maak kans op één van de vijf cadeaubonnen ter waarde van 25 euro. Jouw ervaringen helpen ons om de toolkit te optimaliseren. Invullen van de enquête duurt ongeveer 10-15 minuten en kan tot 30 november 2014.

Klik hier om de enquête in te vullen!

Mocht de hyperlink niet werken dan kunt u deze url kopiëren en plakken in uw browser: https://nl.surveymonkey.com/s/CV65LS5

Ken je de toolkit nog niet, klik dan hier om de toolkit te bekijken.

Mocht de hyperlink niet werken dan kunt u deze url kopiëren en plakken in uw browser: http://toolkits.loketgezondleven.nl/toolkits/?page_id=1714

 
 
Boekrecensie: Voeding en mondgezondheid

Het boek voeding en mondgezondheid is een praktische handleiding voor professionals, over de rol van voeding in de mondgezondheid.
Welke rol speelt voeding bij mondgezondheid? En wat is de invloed van een voedingsadvies op problemen in de mond? Dit boek behandelt een breed scala aan onderwerpen, op het grensvlak van tandheelkunde en voedingsleer. Belangrijk voor de mondgezondheid van het jonge kind zijn de preventie van cariës en tanderosie. Bij de preventie is aandacht nodig voor het aantal eetmomenten en de keuze van voedingsmiddelen. Ook eetproblemen, glazuurafwijkingen en afwijkend mondgedrag zoals duimzuigen en mondademen worden beschreven. Diëtist Witteman geeft wetenschappelijk onderbouwde informatie en heeft input gebruikt van een groot aantal gespecialiseerde zorgverleners en wetenschappers uit het werkveld. Mede daardoor geeft het boek een goed overzicht van onderwerpen die spelen op dit gebied.

Voeding en mondgezondheid, Praktische handleiding voor (para)medici. Louise Witteman, onder redactie van Majorie Former-Boon, 288 pagina’s, € 44,95, Voedingspyramide, 2014, ISBN 9789081864923.

Interessant is ook de blog over kinderen vaker tanderosie?

Recensie met dank aan Caroelien Schuurman
Schuurmanfoodconsultancy

 
 
Tipkaarten

Met deze handige en aantrekkelijk vormgegeven tipkaarten (ansichtkaart formaat) geef je, je cliënten echt een handige tool in handen. Leuk om uit te delen of voor de verkoop. Op de kaarten is ruimte om je eigen gegevens te plaatsen. De setjes van 4 kaarten bevatten de volgende onderwerpen: gezond omgaan met vet, gezond omgaan met suiker, gezond omgaan met zout en gezond omgaan met (fris) drank. Een set van 100 kaarten (25 van elke kaart) kost € 20,-. Meer informatie kindervoedingswijzer.nl.

Bestellen kan door te mailen naar: info@kindervoedingswijzer.nl, onder vermelding van tipkaarten.

 
 


Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om u af te melden.


*|REWARDS|*