Daarom ontwikkelde het Delfts Allergie Centrum met een ouder en een grafisch vormgever een Actieplan Anafylaxie. In een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Allergie en Astma beschrijft het Delfts Allergie Centrum dat 'kennis over voedselallergie, anafylaxie en de behandeling ervan inclusief het op de juiste manier toedienen van de adrenalinepen op scholen' tekortschiet. Uit onderzoek van twee scholieren blijkt dat 30% van de BHV'ers op Delftse scholen de symptomen van allergie niet herkent, 73% de adrenalinepen op verkeerde manier toedient en 75% een onjuiste volgorde van handelen heeft.
Actieplan Anafylaxie
Daarom hebben een ouder, grafische vormgever en het Centrum samen een simpel en persoonlijk Actieplan Anafylaxie ontwikkeld voor de scholen. Reacties via een enquête geven aan dat zo'n actieplan een duidelijke meerwaarde heeft. Het actieplan is geschreven in niet-medische taal en gericht op de woordenschat van kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. Pictogrammen laten zien hoe het moet. Verschillende alarmfases worden met de kleuren groen, oranje en rood aangegeven.
Uit de aanvraagformulieren voor zo'n persoonlijk Actieplan blijkt dat ook ouders niet altijd weten wat bijvoorbeeld het juiste moment is om een adrenalinepen te gebruiken. In 43% van de gevallen moest een arts het plan aanpassen vanwege onder- of overschatting van symptomen. In de regel geldt dat benauwdheid vraagt om een snelle reactie, en dat je eerst een adrenalinepen moet zetten en dan pas een ambulance moet bellen.
Protocol
Het Delfts Allergie Centrum raadt scholen aan een duidelijk protocol op te stellen met daarin afspraken over verantwoordelijkheid, volgorde van handelingen bij anafylaxie en afspraken met leerlingen en ouders. Voor meer informatie over deze actieplannen: zie www.actieplanvoorkids.nl.