Op zesjarige leeftijd hebben deze kinderen twee keer vaker problemen met sociale interactie en vertonen zij afwijkend gedrag in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Dit blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC op basis van gegevens uit de grootschalige Generation R studie in Rotterdam. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.
“Ons onderzoek levert het bewijs dat een tekort aan vitamine D bij zwangeren al voor de geboorte van kinderen het risico op autisme vergroot”, zegt bijzonder hoogleraar Psychiatrie Henning Tiemeier. “Een te lage vitamine D spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verstoort een optimale ontwikkeling van de hersenen van deze kinderen. Op zesjarige leeftijd vertonen deze kinderen twee keer vaker symptomen die horen bij autisme. Ze maken bijvoorbeeld weinig oogcontact tijdens sociale interactie met anderen. Ook vertonen zij afwijkend gedrag in hun bewegingen, het zogeheten repetitief stereotype gedrag”.
Generation R Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 4000 kinderen uit de Generation R Studie, waarvan de vitamine D concentraties in het bloed van de moeders werden gemeten bij 20 weken zwangerschap en kort na de geboorte uit de navelstreng. Tiemeier: “Deze twee momenten geven ons een consistent beeld van de situatie, want 16 procent van de moeders had een te lage vitamine D spiegel. Dat wil zeggen een concentratie onder de 25 nmol/L vitamine D in het bloed. Bij de geboorte had één op de drie kinderen en lage vitamine D spiegel, maar de lage waarde van de moeder tijdens de zwangerschap blijkt het meest van invloed op de afwijkende symptomen die de kinderen op latere leeftijd vertonen.”
Advies Gezondheidsraad
In Nederland adviseert de Gezondheidsraad zwangeren om vitamine D te slikken. Tiemeier: “Onze resultaten bevestigen dat dit advies goed is en dat je daarmee schade in de ontwikkeling van de hersenen tijdens de zwangerschap kunt voorkomen, die mogelijk niet op een later moment te herstellen is. Wij hebben geen aanwijzingen in ons onderzoek dat kinderen met autisme baat hebben bij extra vitamine D.”
Bron: ErasmusMC