Dit blijkt uit een nieuwe studie onlangs gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Dit is de eerste studie waarin het verband gelegd wordt tussen microbiota en vetverdeling in jongeren. Deze inzichten geven hoop voor de toekomst, omdat er mogelijk doelgerichte interventies kunnen worden ontwikkeld die de samenstelling van de microbiota kunnen beïnvloeden. Hierdoor hopen de onderzoekers dat obesitas in een vroeg stadium kan worden behandeld of worden voorkomen
Wat is er onderzocht?
De wetenschappers onderzochten de microbiota en vetverdeling van totaal 84 jongeren in de leeftijd van 7 tot 20 jaar. Van de deelnemers hadden er 35 morbide obesitas, 27 obesitas, 7 overgewicht en 15 een normaal gewicht. De deelnemers ondergingen een MRI-scan om de vetverdeling te meten. Ook werden bloedmonsters afgenomen en de deelnemers hielden voor drie dagen een eetdagboek bij.
Samenstelling darmbacteriën verband met vetopslag
De onderzoekers vonden in totaal acht groepen darmbacteriën die in verband worden gebracht met de hoeveelheid vetopslag in het lichaam. De resultaten tonen aan dat de microbiota in de obese deelnemers koolhydraten efficiënter verteerd in vergelijking met de deelnemers die een normaal gewicht hadden. Bij de obese deelnemers werden meer korte keten vetzuren in het bloed gevonden vergeleken met de normale groep. Korte keten vetzuren, worden geproduceerd door bepaalde bacteriestammen in de darmen en zijn door de onderzoekers in verband gebracht met de productie van vet in de lever. Dit kan zich vervolgens ophopen in vetweefsel. Deze bevindingen tonen aan dat kinderen met bepaalde darmbacteriën een groter risico hebben op het ontwikkelen van obesitas.
Bron: Science Daily