Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Auckland en de Uppsala Universiteit onder verschillende generaties Zweedse vrouwen.
De onderzoekers gebruikten gegevens uit het Zweedse geboorteregister over 26.561 moeders en hun eerstgeboren dochter. Tussen 1982 en 1988 werd bij het eerste bezoek aan de verloskundige, als de moeders 10 à 12 weken zwanger waren, hun BMI bepaald. Vervolgens werd tussen 2000 en 2008 het BMI van de dochters gemeten tijdens hun eerste bezoek aan een verloskundige.
Moeders met overgewicht bleken bijna drie keer zo vaak een dochter te krijgen die later obesitas ontwikkelde als moeders met een gezond BMI. Obese moeders kregen zelfs bijna vijf keer zo vaak een dochter die op volwassen leeftijd obees werd als moeders met een gezond BMI.
Cyclus
Tussen de generaties verviervoudigde het percentage vrouwen met obesitas: van 3,1 procent bij de moeders die in de jaren tachtig zwanger werden naar 12,3 procent bij de dochters die tussen 2000 en 2008 voor het eerst zwanger waren.
"Deze resultaten dragen bij aan het internationale bewijs voor een verergerende intergenerationele cyclus van obesitas", zegt José Derraik. "Deze studie onderstreept hoe belangrijk het is om deze cyclus te doorbreken".
Oorzaak
Mogelijk krijgen baby’s van te zware moeders al tijdens de zwangerschap te veel voeding en passen ze zich daarop aan zodat ze meer vet opslaan. Daarnaast kan de stijging van het aantal vrouwen met obesitas ook te maken hebben met de obesogene omgeving waarin ze opgroeien, met een eetpatroon en leefstijl in het gezin die overgewicht veroorzaakt.
De studie is gepubliceerd in Scientific Reports.
Bron: Gezondheidsnet