Van de negen onderzochte producten voldeden er zeven niet aan de normen, zo blijkt uit een onderzoek van Cohen Children's Medical Center. Voor vier producten werd zelfs een verhoogd risico op stikken gevonden.
Onderzoekers testten negen producten die op de Amerikaanse markt verkrijgbaar zijn en onder de eerste vaste voeding vallen. Aan de test werkten elf onderzoekers mee die de negen producten blind kregen voorgeschoteld. Vier keer kregen zij hetzelfde product aangeboden: twee keer een vers product en twee keer hetzelfde product dat minimaal een uur uit de verpakking lag. Gedurende het testen mochten de proefpersonen geen gebruik maken van hun gebit.
Verhoogd risico stikken
De onderzoekers gingen na hoe lang het duurt voordat het product geheel was opgelost of het zo klein zou zijn dat het automatisch werd ingeslikt. Uit het onderzoek blijkt dat slechts twee van de negen producten voldoen aan de AAP- richtlijnen. Voor vier producten werd zelfs een verhoogd risico op stikken gevonden. Producten die al een tijdje uit de verpakking lagen, waren moeilijker oplosbaar. Ook varieerden de onderzochte producten in grootte en consistentie terwijl ze bedoeld zijn voor kinderen van dezelfde leeftijd. Een aantal producten moesten daarom in kleine stukjes worden gesneden.
Vaste voeding
Volgens de AAP-richtlijnen mogen baby’s vaste voeding krijgen als ze zelfstandig kunnen kruipen en voorwerpen naar hun mond kunnen brengen. In Nederland adviseert het Voedingscentrum om te beginnen met de eerste oefenhapjes wanneer baby’s tussen de 4 en 6 maanden zijn. Daar zijn geen speciale producten voor nodig, vindt het Voedingscentrum. Bovendien zijn ze vaak relatief duur.
Oraal-motorische ontwikkeling
De test met negen voedingsmiddelen staat niet op zichzelf. In een ander soortgelijk onderzoek met dubbel zoveel proefpersonen werden vrijwel dezelfde resultaten gevonden. De onderzoekers van Cohen Children's Medical Center geven aan dat er meer onderzoek nodig is om producten te categoriseren en in te delen naar verschillende stadia van de orale en motorische ontwikkeling. Ook constateren ze dat het kunnen kruipen door baby’s (na 6-10 maanden) niet altijd samengaat met de oraal-motorische ontwikkeling. Dit komt naar voren in de AAP-richtlijnen, maar zou ‘misleidend’ kunnen zijn als het gaat om het aanbieden van deze ‘first finger foods’.
Bron: VoedingNU