Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Esmée Bijnens (Universiteit Hasselt/Universiteit Maastricht) op basis van gegevens van het Oost-Vlaams meerlingenregister. De resultaten tonen dat een goede luchtkwaliteit én urbane planning, met aandacht voor groen, een gunstig effect hebben op zowel de gezondheid van pasgeborenen als op de gezondheid later in het leven.
Risicofactor
Uit het onderzoek bij 4.760 tweelingen bleek dat luchtvervuiling wel degelijk een risicofactor vormt. Dr. Bijnens: “Hoe meer blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans bij tweelingen om, in verhouding tot de zwangerschapsduur, te licht geboren te worden. Zo stelden we vast dat bij een stijging in luchtvervuiling van 10 microgram per kubieke meter er 34% méér kinderen zijn die te licht geboren worden.”
De resultaten van het onderzoek tonen aan dat een goede luchtkwaliteit én urbane planning – met aandacht voor groen – een gunstig effect hebben op de gezondheid van pasgeborenen. Als de luchtkwaliteit in de toekomst zou dalen tot onder de limiet van de WHO (20 microgram per kubieke meter), dan zou het risico om te licht geboren te worden met 40% kunnen dalen bij tweelingen geboren tussen week 32 en 36 van de zwangerschap.
Bron: Maastricht University