Dat blijkt uit een evaluatie door Paul Kocken en collega’s van onder meer TNO en het LUMC (Nutrients. 2016; online 4 januari).
ExtraFIt!
Het educatieprogramma Extra Fit! werd gedurende 2 schooljaren (2009-2011) gegeven in de groepen 6, 7 en 8. Het ging om een combinatie van praktische en theoretische lessen en fysieke activiteiten, met als doel het verminderen van de consumptie van calorierijke, vette of suikerrijke voeding en drank, het bevorderen van een gezond ontbijt, verhogen van de consumptie van groenten en fruit, het verminderen van televisiekijken en computeren en het bevorderen van lichamelijke inspanning zowel binnen als buiten school.
Extra Fit! werd ingevoerd op 23 basisscholen, 22 andere scholen vormden de controlegroep. In totaal namen ruim 1100 kinderen deel. Zij werden aan het begin van het onderzoek, tijdens en na de interventieperiode ondervraagd over hun voeding, ze werden gemeten en gewogen en ze kregen een dag lang een stappenteller mee.
Evaluatie na 2 jaar
Na 2 jaar waren er geen significante verschillen tussen de interventie- en de controlegroep in voeding, beweging of toename van het aantal kinderen met overgewicht. In de interventiegroep was wel de kennis over gezond gedrag iets meer toegenomen. De onderzoekers denken dat voor een effectiever programma meer betrokkenheid van ouders nodig is. Ook aantrekkelijkere lessen en interventies buiten school zouden kunnen bijdragen aan de vermindering van overgewicht bij kinderen.
Bron: NtvG