Hoe kunnen we kinderen - op tijd geborenen met een normaal geboortegewicht, maar ook kinderen die te vroeg geboren zijn, met een te laag geboortegewicht, via keizersnede geboren en/of blootgesteld aan antibiotica - het beste voeden in de eerste twee jaar van hun leven, zodat ze gezond kunnen opgroeien en minder kans hebben op welvaartsziekten? Deze vraag kwam aan bod tijdens de oratie van prof. dr. Ruurd van Elburg, bijzonder hoogleraar Early Life Nutrition.
Welvaartsziekten
Welvaartsziekten - zoals hart- en vaatziekten, obesitas, en diabetes mellitus - nemen snel toe en zijn tegenwoordig een van de belangrijkste doodsoorzaken. Ons veranderde voedingspatroon en dieet spelen daarbij een zeer belangrijke rol, in het bijzonder de voeding in de eerste 1.000 dagen van het leven. Toch zijn we ons onvoldoende bewust van het belang hiervan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat slechts ongeveer de helft van alle vrouwen foliumzuur gebruikt voordat ze zwanger worden, terwijl al meer dan twintig jaar bekend is dat foliumzuur de kans op een open ruggetje bij het kind sterk verlaagt. Ook voeding tijdens de zwangerschap is essentieel voor het ontwikkelende kind in de baarmoeder en kan een bijdrage leveren aan verminderen van vroeggeboorte en laag geboortegewicht.
Van Elburg stelt dat diverse factoren rondom de geboorte zelf, zoals geboorte via keizersnede of blootstelling aan antibiotica direct na de geboorte, een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling van de bacteriën in de darm en de interactie met het ontwikkelende afweersysteem in de darm. Met behulp van preklinisch en klinisch onderzoek gaat hij zich met name richten op de rol van voeding op de ontwikkeling en rijping van de darm in de eerste 1.000 dagen. Hiermee wil Van Elburg tot nieuwe inzichten komen in de effecten van vroege voeding op het zich ontwikkelende kind en een bijdrage leveren aan de gezondheid van kinderen, voor nu en voor toekomstige generaties.
Bron: UVA