Tandartsen zien geregeld dikke lagen plak en etensresten in het hele gebit, en afgebrokkelde of tot stompjes afgesleten tanden. De gegevens komen uit een onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. De 66 tandartsen die hieraan meededen, melden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing bij kinderen tussen twee en zeven jaar. Op basis van dat aantal komt de landelijke tandartsorganisatie KNMT op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten.
Hele dag zoetigheid
Oorzaak van de verwaarlozing zijn ouders die hun kinderen de hele dag door zoetigheid geven en ook 's avonds en 's nachts nog een flesje sap of 'pyjama-papje' geven. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze pas als de pijn bij hun kind ondraaglijk is. Dan is het vaak al te laat.
Aangetaste melkgebitten
Bij aangetaste gebitten zijn tanden dan vaak niet meer te redden en moeten er tanden en kiezen worden getrokken. Een kwart van de tandartsen moet kinderen doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg. Daarnaast constateren ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de mond. Die zijn soms zo vergevorderd dat ze het kaakbeen aantasten. Dat heeft in een enkel geval een levensbedreigende situatie tot gevolg.
Gebit controleren op het consultatiebureau
De vereniging van tandartsen wil de gebitten van kinderen weer gaan controleren op het consultatiebureau. Dat zegt de KNMT in reactie op bovenstaand bericht van RTL Nieuws over het groot aantal kinderen met een verwaarloosd gebit.