’ Dat zei kinderarts-endocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), Edgar van Mil, op het symposium Overgewicht bij kinderen: de weg naar een integrale aanpak, van 12 mei jl. Tijdens de door het Obesity Lifestyle Intervention Centre (OLIC)* van het JBZ georganiseerde bijeenkomst, presenteerde Van Mil de resultaten van zijn in 2009 gestarte project ‘Lekker in je vel’.
Groepscoaching
Groepscoaching als efficiënte leefstijlinterventie. Van Mil onderstreepte zijn belangrijkste conclusie met cijfers. Bijvoorbeeld door aan te geven dat ook na een tijdspanne van 21 maanden het verlies van overgewicht groter bleef bij de kinderen die met groepscoaching waren behandeld. Bovendien scoorde deze groep beter op het cardiometabool risicoprofiel (o.a. kans op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten). Vooral bij meisjes sorteerde de aanpak veel effect. Zij verloren het meeste overgewicht en voelen zich daar het meest fit en energiek bij. Jongens die groepscoaching kregen gaven aan minder last te hebben van pesten, ze voelden zich blijer en thuis meer ondersteund.
Ondertekening Ambitieverklaring
Lekker in je vel is gezinsgericht en heeft als doel selfmanagement en empowerment van kind/gezin, om te komen tot een duurzame verbetering van leefstijlverandering. Het initiatief van Van Mil is eind 2014 uitgevloeid in het stadsbrede ‘Proeftuin ketenaanpak overgewicht bij kinderen’. De Proeftuin, ondersteund door het ministerie van VWS, gaat voort op de ingeslagen weg: gezond gewicht is het streven, leefstijlverandering het primaire middel daarvoor. Een aanpak die niet thuishoort in het ziekenhuis maar in de wijk.
Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis