Het percentage moeders dat na 6 maanden borstvoeding geeft is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2010.
TNO doet sinds 2001 onderzoek naar het percentage moeders dat borstvoeding geeft. In 2015 zien we voor het eerst dat moeders langer doorgaan met het geven van borstvoeding. In 2015 geeft 39% van de moeders na 6 maanden borstvoeding, terwijl dat in 2010 18% was. Het percentage moeders dat start met het geven van borstvoeding ligt in al die jaren steeds rond de 80%. Hoogopgeleide moeders starten vaker met borstvoeding (90%) dan laagopgeleide moeders (69%) (cijfers 2015).
In 2015 zien we in de eerste 2 weken na de geboorte de grootste daling van het aantal moeders dat borstvoeding geeft. Redenen hiervoor zijn twijfels over voldoende melk, pijn bij het voeden en problemen met de aanlegtechniek.
Gezondheidseffecten van borstvoeding
In een recente literatuurstudie bevestigt het RIVM opnieuw dat borstvoeding geven gezond is voor kind en moeder. Voor dit onderzoek zijn 44 artikelen geanalyseerd. Het meest duidelijke effect is te zien op de directe gezondheid van de baby, zoals bescherming tegen infectieziekten. Maar er zijn ook gunstige effecten in de periode na de borstvoeding, zoals bescherming tegen overgewicht. Daarnaast is er een beschermend effect voor de gezondheid van de moeder op de langere termijn. Zo hebben vrouwen die geruime tijd borstvoeding hebben gegeven, waarschijnlijk een lager risico op onder andere een hoge bloeddruk.
Dat borstvoeding gezonder is vergeleken met kunstvoeding noemen moeders in de peiling van TNO als belangrijkste reden om te starten met borstvoeding.
Krachten bundelen
De afgelopen jaren heeft het Platform Borstvoeding zich ingezet om borstvoeding geven vanzelfsprekender te maken. In dit platform is een groot aantal organisaties vertegenwoordigd die betrokken zijn bij de zorg rond borstvoeding. Het Platform Borstvoeding zet zich in om de kwaliteit en continuïteit van de zorg ten aanzien van borstvoeding te verbeteren, zodat vrouwen die borstvoeding willen geven daarin optimaal ondersteund worden.
Vandaag wordt een pledge voor het Nationaal Programma Preventie Alles is Gezondheid aangeboden aan het programmabureau Alles is gezondheid. De pledge is gericht op het verminderen van het percentage moeders dat binnen 1 maand stopt met het geven van borstvoeding, terwijl zij van plan waren langer borstvoeding te geven.
Bron: Voedingscentrum