Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen van obese zwangeren lopen risico op gezondheidsproblemen

17/02/2015

De kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap met overgewicht kampen, lopen groter risico op het krijgen van gezondheidsproblemen in hun latere leven.

Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek. Alle zwangere vrouwen moeten daarom toegang krijgen tot diëtisten en psychologen, zo pleiten de onderzoekers.

In 2012 begon het project 'developmental origins of healthy and unhealthy ageing: the role of maternal obesity' (het DORIAN-project). Dit onderzoek, gefinancierd door de Europese Commissie, is één van de meest uitgebreide studies naar de vraag of de gezondheid van moeders (in spé) op de lange termijn invloed heeft op de kinderen die zij baren.

Onderzoek
Uit een onderzoek waaraan 13.000 personen deelnamen blijkt dat baby's waarvan de moeder tijdens de zwangerschap met overgewicht kampte een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten, op infarcten en op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarnaast bleek uit een studie van de universiteit van Edinburgh dat zwaarlijvige vrouwen tijdens hun zwangerschap voedsel eten waar meer verzadigde vetten in zitten. Ook eten zij, in vergelijking met slanke vrouwen, voedsel waar minder vitamines en mineralen in zitten. Uit een andere studie blijkt weer dat de placenta van vrouwen die een vetrijk dieet aanhouden de foetus minder bescherming biedt tegen het stress hormoon cortisol. Deze baby's lopen een groter risico op het krijgen van stemmingswisselingen en -stoornissen op latere leeftijd. De baby's waren ook vaak kleiner. Volgens projectleider dokter Patricia Lozzo is met name het gewicht van de moeder in de laatste periode van de zwangerschap belangrijk.

 De onderzoekers doen een urgente oproep om obesitas bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd te voorkomen. Moeders, zo stelt Lozzo, “moeten er voor zorgen dat zij een gebalanceerd dieet volgen en fysiek actief zijn. Ook denk ik”, zo pleit Lozzo, “dat alle moeders tijdens de zwangerschap toegang moeten hebben tot een team van gezondheidsmedewerkers waar niet alleen verloskundigen en gynaecologen maar ook psychologen en diëtisten onderdeel van uitmaken.”

Bron: Nationale Zorggids

Terug naar het nieuwsoverzicht