Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ontbijt Pact: Elke dag een goed ontbijt

26/01/2015

Recent is ondertekend  het Ontbijt Pact “Elke dag een goed ontbijt, hiermee benadrukken de  ondertekenaars het belang van deze maaltijd voor jonge kinderen (1).  

Ondertekenaars van het Ontbijtpact zijn de V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid, vakgroep jeugd,  Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Voorleesboek
Met het voorleesboek “Een ontbijtje met Bas” brengen jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en diëtisten (de ondertekenaars van het pact) ontbijten op een vrolijke en aantrekkelijke manier onder de aandacht van ouders en peuters. Bas bezoekt oma, de bakker en de koning om te kijken wat zij ‘s ochtend na het opstaan eten. In het boek staan ook praktische tips voor een dagelijks ontbijt. Alle Centra voor Jeugd en Gezin in Nederland ontvangen dit boek om uit te reiken aan geïnteresseerde ouders.

JGZ-richtlijn voeding en eetgedrag (2)
Uitgangspunt van de richtlijn is het stimuleren van een gezonde leefstijl voor gezinnen met kinderen. Ontbijt, lunch en avondeten zijn de basis voor een goed en gezond voedingspatroon. Maaltijden zijn in het algemeen rijker aan waardevolle voedingsstoffen dan tussendoortjes. Ze bevatten meer vitamines, mineralen en voedingsvezels. Jonge kinderen (2-6 jaar) halen echter bijna een derde van hun dagelijkse energie uit tussendoortjes (3). Dat is meer dan uit een van de drie maaltijden. Ontbijten zorgt voor minder trek in extraatjes en is daarmee een goede start van de dag(4). Elke dag ontbijten is dan ook één van de concrete adviezen in de richtlijn om goede voedingsgewoontes te stimuleren en om overgewicht zoveel mogelijk te voorkomen.

Bronnen:
1.Ontbijt Pact: elke dag een goed ontbijt. Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Artsen  Jeugdgezondheidszorg Nederland en V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid. Rotterdam, januari 2015. Op te vragen via: ontbijt@pitactief.nl.

2.JGZ-richtlijn-richtlijn Voeding en eetgedrag. C.I. Lanting, N. Heerdink-Obenhuijsen et al. Nederlands Centrum Jeugdgezondheid 2013

3. Dutch National Food Consumption Survey - Young Children 2005/2006. RIVM-rapport 350070001. Ocké MC et al. Bilthoven: RIVM, 2008.

4. www.voedingscentrum.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht