Op dit moment is 1 op de 3 kinderen in Europa te zwaar. En dat worden er nog altijd meer. Het onderzoek van het JRC moet de Europese Commissie handvatten bieden dit probleem aan te pakken.
Alle EU-landen hanteren richtlijnen voor voeding op school
De studie toont aan dat Europese landen erkennen dat voedsel op school een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid van kinderen, hun ontwikkeling en hun schoolprestaties. Alle bestudeerde landen – de 28 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland – hanteren richtlijnen voor voeding op scholen, maar deze verschillen wel behoorlijk.
Nationale maatregelen gericht op het promoten van gezonde voeding op scholen variëren van vrijwillige richtlijnen, zoals voor menu’s of portiegroottes, tot het verbieden van bijvoorbeeld marketing, snoepautomaten en met suiker gezoete dranken.
Gezond voedingspatroon en verminderen obesitas bij kinderen
De primaire doelen van de meeste landen zijn het verbeteren van kindervoeding (97%), het aanleren van een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl (94%) en het verminderen of voorkomen van obesitas bij kinderen (88%). De meeste regelgeving is gericht op het beperken of verbieden van zoete lekkernijen en hartige snacks.
De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:
- Het meeste beleid (meer dan 90%) hanteert voedingsnormen om een gebalanceerd menu te waarborgen.
- De helft van de landen, waaronder Nederland en België geeft vrijwillige richtlijnen voor schoolvoeding, bij de andere helft betreft het verplichte regelgeving.
- 76% geeft richtlijnen voor portiegroottes.
- 68% hanteert voor de lunch normen gebaseerd op voedingswaarden. Voor andere maaltijden is dit 56%.
- In normen voor de lunch die gebaseerd zijn op voedingswaarden, is 65% gericht op energiewaarden en 59% op vetinname.
- Bijna 90% van het beleid gericht op schoolvoeding richt zich op de lunch en snacks.
- 65 tot 82% van het schoolvoedingsbeleid bepaalt beperkingen voor de beschikbare en aanbevolen dranken voor schoolkinderen. De meerderheid steunt het (gratis) beschikbaar stellen van vers drinkwater of beperkt of verbiedt frisdranken.
- 59 tot 79% van het beleid legt beperkingen op voor zoete lekkernijen en hartige snacks, waarbij deze beperkingen variëren van het af en toe toegestaan tot een compleet verbod.
- 53% van het beleid legt beperkingen op voor automaten. Maatregelen variëren van het promoten van gezondere producten tot het verbieden van ongezond voedsel in deze automaten tot een totaal verbod op de automaten.
- 65% van het voedingsbeleid bepaalt opleidingseisen voor het cateringpersoneel op scholen.
- 76% beperkt voedselmarketing.
Beoordelen van de impact van het voedingsbeleid
Het rapport geeft ook een overzicht van de regelgeving in de bestudeerde landen. Dit is een belangrijke stap naar het beoordelen van het effect van het voedingsbeleid gericht op overgewicht bij kinderen.
Bron: VoedingNU