Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Overslaan ontbijt gaat niet samen met overgewicht bij jonge kinderen

25/11/2013

Nederlandse kinderen van 2 en 5 jaar oud die hun ontbijt af en toe overslaan zijn niet vaker te dik dan hun leeftijdsgenootjes die wel dagelijks ontbijten. Dat stellen Leanne Küpers en haar collega’s van het UMCG in hun artikel, gepubliceerd in International Journal of Obesity (2013; epub 25 oktober).

Eerdere studies toonden een relatie aan tussen niet ontbijten en een hoger BMI bij kinderen van 5 jaar en ouder. Küpers en collega’s keken naar kinderen onder de 5 jaar.

GECKO studie
Het ‘GECKO Drenthe’-cohort, bestaande uit 2874 kinderen geboren in Drenthe tussen april 2006 en april 2007, vormde de basis voor de studie. Verpleegkundigen volgden de kinderen gedurende 5 jaar en legden meermaals lengte en gewicht vast. Na elke meting vulden de ouders vragenlijsten in. Van 1488 2-jarigen en 1366 5-jarigen waren de gegevens compleet.

Op 2-jarige leeftijd ontbeet 3,0% van de kinderen niet dagelijks. 3 jaar later, op 5-jarige leeftijd, was dit 5,3%. De prevalentie van overgewicht steeg van 8,3% onder 2-jarigen naar 13,2% onder 5-jarigen. Gecorrigeerd voor geslacht, geboortegewicht, afkomst, opleidingsniveau van moeder, ouderlijk BMI en gezinssamenstelling vonden de auteurs geen verband tussen niet ontbijten en overgewicht bij 2- en 5-jarigen afzonderlijk. Ook kinderen die 3 jaar lang niet dagelijks ontbeten, waren op 5-jarige leeftijd niet vaker te dik dan hun altijd ontbijtende leeftijdsgenootjes. De auteurs keken niet naar andere eetgewoonten. Kinderen uit gezinnen van niet-Nederlandse origine, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag opgeleide moeder sloegen het ontbijt vaker over.

Niet ontbijten heeft mogelijk pas invloed op het BMI vanaf 5-jarige leeftijd. Volgens de onderzoekers zou een verklaring hiervoor kunnen zijn dat kinderen het ontbijt vaker overslaan naarmate ze ouder worden.

Bron: NTvG

Terug naar het nieuwsoverzicht