Eerdere studies toonden een relatie aan tussen niet ontbijten en een hoger BMI bij kinderen van 5 jaar en ouder. Küpers en collega’s keken naar kinderen onder de 5 jaar.
GECKO studie
Het ‘GECKO Drenthe’-cohort, bestaande uit 2874 kinderen geboren in Drenthe tussen april 2006 en april 2007, vormde de basis voor de studie. Verpleegkundigen volgden de kinderen gedurende 5 jaar en legden meermaals lengte en gewicht vast. Na elke meting vulden de ouders vragenlijsten in. Van 1488 2-jarigen en 1366 5-jarigen waren de gegevens compleet.
Op 2-jarige leeftijd ontbeet 3,0% van de kinderen niet dagelijks. 3 jaar later, op 5-jarige leeftijd, was dit 5,3%. De prevalentie van overgewicht steeg van 8,3% onder 2-jarigen naar 13,2% onder 5-jarigen. Gecorrigeerd voor geslacht, geboortegewicht, afkomst, opleidingsniveau van moeder, ouderlijk BMI en gezinssamenstelling vonden de auteurs geen verband tussen niet ontbijten en overgewicht bij 2- en 5-jarigen afzonderlijk. Ook kinderen die 3 jaar lang niet dagelijks ontbeten, waren op 5-jarige leeftijd niet vaker te dik dan hun altijd ontbijtende leeftijdsgenootjes. De auteurs keken niet naar andere eetgewoonten. Kinderen uit gezinnen van niet-Nederlandse origine, eenoudergezinnen en gezinnen met een laag opgeleide moeder sloegen het ontbijt vaker over.
Niet ontbijten heeft mogelijk pas invloed op het BMI vanaf 5-jarige leeftijd. Volgens de onderzoekers zou een verklaring hiervoor kunnen zijn dat kinderen het ontbijt vaker overslaan naarmate ze ouder worden.
Bron: NTvG