Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Masterplan Borstvoeding: gezondheidswinst én fikse kostenbesparing

10/10/2007

Het Masterplan Borstvoeding leidt niet alleen tot preventie van ziekten, maar ook tot flinke kostenbesparing. Naar verwachting kan men met het plan jaarlijks 10 miljoen euro besparen, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Masterplan Borstvoeding: gezondheidswinst én fikse kostenbesparing

De doelstelling van het Masterplan Borstvoeding van de overheid is dat 85% van de Nederlandse van de Nederlandse moeders start met het geven van borstvoeding. En dat 25% na zes maanden nog steeds exclusieve borstvoeding geeft. Het behalen van deze doelstelling bespaart jaarlijks 10 miljoen euro, zo blijkt uit de berekening van het RIVM. In een simulatiemodel heeft het RIVM daarvoor de gezondheidseffecten van borstvoeding en de kostenbesparing daarvan in kaart gebracht. De grootste kostenbesparing wordt behaald wanneer álle pasgeborenen minimaal zes maanden borstvoeding krijgen. Volgens het RIVM kan de energie het beste gestoken worden in het stimuleren dat alle pasgeborenen borstvoeding krijgen. Dat zet meer zoden aan de dijk dan het stimuleren dat moeders die al borstvoeding geven, dit langer blijven doen.

Uit literatuuronderzoek blijken de positieve gezondheidseffecten van borstvoeding. Er is overtuigend bewijs dat het geven van borstvoeding bij het kind een beschermend effect heeft op infecties van het maagdarmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk. Bij de moeder heeft borstvoeding een beschermend effect op reumtische artritis.

Bron: RIVM rapport ?Health gain and economic evaluation of breastfeeding policies?

Terug naar het nieuwsoverzicht