Dat komt deels omdat kinderen met een tv op hun slaapkamer ook meer televisiekijken. Dat schrijven Adrian Cameron van Deakin University (Melbourne, Australië) en EMGO+ (VUmc) en medeauteurs in Pediatric Obesity (2012; epub 13 december). Hoeveelheid slaap en beweging en frisdrankconsumptie speelden geen rol in de relatie tussen lichaamsgewicht en een tv in de slaapkamer.
In de studie zijn ruim 7200 jongens en meisjes van 10-12 jaar oud uit 7 Europese landen bestudeerd. Bijna 40% van de kinderen had een televisie in de slaapkamer. Van de Hongaarse jeugd had 65% een eigen tv; onder Nederlandse kinderen is dit 44. In België, Slovenië en Spanje waren de minste tv’s in kinderkamers te vinden (ongeveer 28%). Jongens en meisjes keken respectievelijk 13,6 en 12,6 uur televisie per week en sliepen gemiddeld 9,2 uur per nacht. Over het algemeen keken kinderen met een televisie op hun kamer meer tv (14,5 vs. 12,1 uur per week) en waren zij vaker te zwaar of obees (26,9 vs. 21,2%). Kinderen met overgewicht keken gemiddeld 14 uur tv per week, kinderen met een gezond gewicht 12,7.
Over andere televisies in huis, het precieze aantal uren tv-kijken in de slaapkamer en snacken waren helaas geen gegevens beschikbaar. Volgens Cameron moeten ouders hun kinderen aanmoedigen om minder tv te kijken, ‘om een toekomstige gewichtstoename en de inherente gevolgen hiervan te voorkomen’.