Uit het onderzoek komen verschillende oorzaken naar voren. De overheid neemt te veel versnipperde maatregelen die op zichzelf weinig effectief zijn, terwijl een integrale aanpak ontbreekt. De nadruk ligt te veel op kosten op de korte termijn en te weinig op baten op lange termijn. Verder benut de overheid de beschikbare kennis over overgewicht niet goed en wordt de rol van de omgeving onvoldoende in beleid vertaald.
De oplossing zit in een langjarig integraal beleid en een goede uitvoering waaraan diverse partijen, zoals scholen, overheid, sportverenigingen, horeca, buurtwerk en detailhandel meewerken. Het gaat erom dat mensen niet alleen meer bewegen maar ook gezonder eten en dat hun omgeving is ingericht op een manier die dit stimuleert. Bijvoorbeeld door snelfietspaden, meer sportlessen op school en gezond eten in kantines. De Gouw: “Uit onderzoek blijkt dat het werkt om een hele wijk te marineren’ met een anti-overgewicht sausje.
Sjaak de Gouw, directeur GGD Hollands Midden, promoveerde op 19 januari 2011, met zijn proefschrift 'De effectiviteit van overheidsbeleid op het gebied van publieke gezondheid' aan de Universiteit Twente.
Bron: GGD