Integendeel, ze hebben zelfs een minder groot risico op overgewicht en chronische ziekten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Louisiana State University.
In het onderzoek is tussen 1999 en 2004 gekeken naar de effecten van chocolade en snoep op het gewicht en risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij ruim 7000 kinderen van 2 tot 3 jaar oud en ruim 4100 adolescenten van 14 tot 18 jaar oud. Er is gekeken naar het vetpercentage in het snoep, het aantal calorieën en de hoeveelheid toegevoegde suikers. Uit de resultaten blijkt dat kinderen die snoep eten, 22 procent minder kans hebben op overgewicht dan kinderen die dat niet doen. Bij adolescenten was dit zelfs nog hoger, namelijk 26 procent. Bovendien werd bij de kinderen die snoep eten ook een lager niveau van C-reactieve proteïne gemeten. Een hoog niveau van dit proteïne zou het risico op hart- en vaatziekten, maar ook op andere chronische ziekten doen toenemen. De onderzoekers geven ook aan dat de kwaliteit van de totale voeding niet verschilde tussen de snoepeters en de niet-snoepeters. Die kwaliteit was in beide groepen vrij slecht.
Het is nog niet duidelijk hoe de uitkomsten van dit onderzoek geduid moeten worden. Een mogelijke verklaring is dat de snoepeters hebben ‘geleerd’ om snoep in te bouwen in hun voedingspatroon en daardoor beter hun calorie-inname kunnen reguleren. Vooralsnog blijft een matig snoepgebruik het beste advies, aldus de onderzoekers.
Nieuws
Snoepen misschien niet zo ongezond als gedacht
13/07/2011
Kinderen die snoepen hebben geen groter risico op obesitas, diabetes of hartafwijkingen dan kinderen die nooit snoepen.