Kinderarts in opleiding Frederiek Estourgie-van Burk beschrijft in haar proefschrift de resultaten van haar onderzoek naar groei en lichaamsbouw bij Nederlandse tweelingen. In de studie is vooral gekeken naar de groei- en hormonale parameters zoals lengte, gewicht en groeifactor IGF-I.
Wanneer men groei bestudeert bij tweelingen is de vraag of resultaten van dit onderzoek ook gelden voor de algemene bevolking. Tweelingen worden in het algemeen na een kortere zwangerschapsduur en met een lager gewicht geboren dan eenlingen. Om mogelijke verschillen tussen tweelingen en eenlingen nader te onderzoeken nodigde Estourgie-van Burk ook een andere broer of zus van het tweelingpaar uit deel te nemen aan deze studie. Niet-meerling broers of zussen zijn het meest geschikt om tweelingen mee te vergelijken, omdat zij in hetzelfde gezin opgroeien en dezelfde ouders hebben (en dus gemiddeld de helft van hun genetisch materiaal delen met de andere kinderen in het gezin). Tweelingen hebben bij de geboorte een groeiachterstand die ze op de leeftijd van 4 jaar bijna volledig hebben ingehaald. Als ze 18 jaar zijn, zijn tweelingen net zo lang als hun broers/zussen en leeftijdsgenoten.
Opvallend resultaat is dat tweelingen wat dunner zijn dan hun niet-meerling broers/zussen. Dit is een interessant gegeven, omdat tweelingen en hun broers/zussen gemiddeld de helft van hun erfelijk materiaal delen en in dezelfde omgeving opgroeien en je dus zou verwachten dat ze hetzelfde gewicht bereiken. Verder onderzoek hiernaar kan meer inzicht geven in het reguleren van gewicht, wat van belang kan zijn voor het grote maatschappelijke probleem van overgewicht
Bron: VU