DHA supplement in zwangerschap gunstig voor baby
Het onderzoek is uitgevoerd bij 29 vrouwen die 24 weken zwanger waren. De ene groep kreeg graanrepen met 300 mg van het visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA), de andere kreeg graanrepen zonder DHA. De DHA-groep consumeerde gemiddeld 5 repen per week. Qua DHA-gehalte komt dat overeenkom met een portie vette vis als zalm of forel. De baby?s ondergingen 9 maanden na de geboorte een serie testen naar het cognitief functioneren.
Baby?s van de moeders die extra DHA consumeerden, scoorden significant beter wat betreft probleemoplossend vermogen, vergeleken met baby?s uit de placebogroep. Er was geen verschil in intelligentie. Dit onderzoek onderstreept het belang van DHA voor de ontwikkeling van de hersenen van ongeboren baby?s tijdens de zwangerschap. De Gezondheidsraad adviseert een inname van 450 mg visvetzuren (EPA en DHA) per dag voor volwassenen, inclusief zwangere vrouwen. Deze hoeveelheid krijgt men gemiddeld binnen bij een consumptie van twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer vette vis.
(Bron: Judge MP et al (2007). Maternal consumption of a docosahexaenoic acid-containing functional food during pregnancy: benefit for infant performance on problem-solving but not on recognition memory tasks at age 9 months. American Journal of Clinical Nutrition, Vol 85, pg 1572-157)