Vanuit diverse invalshoeken zoals de kinderarts, (kinder)psycholoog, voedingkundige, kinderdiëtist werd dit onderwerp belicht. Hieruit bleek dan ook wel dat voeding en opvoeding vaak dicht bij elkaar liggen. Dr. M.F. Delfos, psycholoog PICOWO te Utrecht besprak het stellen van grenzen bij lastige eters. We weten tegenwoordig dat we positief gedrag moeten belonen, maar vergeten het eerste en dat is het stellen van grenzen. “ De ouders bepalen wat, wanneer en hoe gegeten wordt en het kind bepaalt hoeveel het ervan op eet“ aldus Nienke Wierdsma, kinderdiëtist Liv voeding- & leefstijladvies te Sneek. Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedcoach Groot & Klein te Amsterdam gaf daarbij aan “Ga bij de advisering naast de ouders staan, zoek met hen de samenwerking op. Verplaats je in de ouder, erken en toon begrip”.
Om te voorzien in de informatiebehoefte van ouders heeft het voedingscentrum de folder ‘Eerste hapjes’ ontwikkeld, met een bijbehorende website, die tijdens het symposium zijn gepresenteerd en bediscussieerd. Tussen de 4 en 6 maanden zetten ouders doorgaans de stap naar het introduceren van de eerste voedingsmiddelen. Deze stap is belangrijk omdat enerzijds de behoefte aan voedingsstoffen toe neemt en anderzijds voor de smaakontwikkeling. Soms kan het nodig zijn dat een kind 10-15 x iets proeft voordat het de smaak accepteert.
Kinderen die enorm groeien tijdens de eerste levensjaren, hebben hoger risico op overgewicht. Naast behandeling is het daarom belangrijk te focussen op de primaire preventie van overgewicht. TNO heeft het programma SO die BOFFT ontwikkeld dat werd toegelicht door drs. M. Beltman, projectleider en onderzoeker TNO te Zeist. Nieuwe hierbij is tevens de aandacht voor de factoren Slaap, Opvoeding en Tussendoortjes. Momenteel wordt deze interventie bij diverse instellingen onderzocht en vergeleken met een andere interventie.
Naast het inhoudelijk interessant programma was er de mogelijkheid kennis te maken met de activiteiten van het Voedingscentrum gericht op kinderen van 0-4 jaar.