In enkele gevallen komt de diepvries-variant net zo goed of zelfs iets beter uit de bus dan de verse.
Verschil is er wel in het zoutgehalte. De hoeveelheid zout van groenten uit pot of blik ligt wel veel hoger dan de diepvriesvariant. In pot/blik wordt zout toegevoegd voor de smaak en om de structuur van de groente te verbeteren. Het Voedingscentrum hanteert een bovengrens van 120 milligram natrium per 100 gram, wat neerkomt op 300 milligram zout. Alle geteste groenten in blik en pot komen hier boven uit.
De Consumentenbond onderzocht de meest populaire (kinder)groenten, sperziebonen, spinazie, worteltjes, doperwten, spruitjes, rode kool en tomatenpuree. Voor het onderzoek zijn geen verse groenten onder de loep genomen, maar ter vergelijking is gebruik gemaakt van gegevens in de Nevotabel van het RIVM. De groenten zijn geanalyseerd op tien voedingsstoffen: (pro)vitamine A, B6, C, foliumzuur, natrium, magnesium, kalium, ijzer, koper en voedingsvezels.
Bron: Consumentenbond