Relatie voeding en ADHD onduidelijk
Dit blijkt uit een literatuurstudie van het RIVM. Er kunnen op dit moment dan ook geen concrete voedingsadviezen worden gegeven om de symptomen te verminderen. Er zijn wel aanwijzingen voor een relatie tussen voeding en ADHD, maar meer aanvullend onderzoek is nodig. Het rapport heeft gekeken naar studies met afzonderlijke voedingscomponenten omega-3- en omega-6-vetzuren, zink, magnesium, ijzer, gluten en additieven.
Voor vetzuren worden gunstige effecten gevonden, maar deze zijn klein en klinisch niet relevant. Naar de effecten van zink, magnesium, ijzer en gluten zijn tot op heden te weinig studies uitgevoerd om eenduidige conclusie te kunnen trekken. Verder is gekeken naar kleurstoffen. Als er al een effect is, is dit waarschijnlijk klein en niet klinisch relevant. Verder is naar drie specifieke diëten gekeken: het ‘Feingold’-dieet, het ‘oligoantigeen’-dieet en het ‘Pelsser-Voeding en Gedrag’-dieet. De studies geven aanwijzingen dat een deel van de kinderen profijt kan hebben van deze diëten.
Bron: RIVM