Meer kans op afwijkingen baby bij vegetarische moeder
Dat zeggen onderzoekers van de National Institutes of Health, het Trinity College en de Health Research Board. Volgens hen is het gevaar groot dat zwangere vrouwen die vegetarisch of veganistisch eten, een tekort hebben aan vitamine B12. Deze vitamine zit in dierlijke producten als vlees en zuivel. Dr. Peader Kirke van de Health Research Board: ‘We analyseerden bewaarde bloedmonsters die aan het begin van de zwangerschap bij zwangere vrouwen afgenomen zijn tussen 1983 en 1990. Deze periode is belangrijk omdat in die tijd zwangere vrouwen zelden een vitaminesupplement gebruikten. We ontdekten dat de concentratie vitamine B12 significant lager was bij de vrouwen met een baby met een neuraalbuisdefect in vergelijking met vrouwen met gezonde kinderen.’ Omdat vooral foliumzuur erom bekend staat te beschermen tegen een open ruggetje, hebben de onderzoekers het effect van vitamine B12 van het effect van vitamine B11 gescheiden. Vrouwen met een vitamine B12 gehalte onder 250 ng/l hadden een 2,5 tot 3 maal grotere kans op een kind met een neuraalbuisdefect dan de vrouwen met een hoger bloedgehalte. Vrouwen met het laagste vitamine B12 gehalte (0 – 149 ng/l) hadden het hoogste risico: 5 keer meer kans op een baby met een neuraalbuisdefect dan de vrouwen met hogere gehaltes aan vitamine B12.
Bron: Pediatrics