Zoutgebruik kinderen moet omlaag
Nu krijgen ze bijna 2 keer zoveel zout binnen als goed voor ze is. De laatste 10 jaar is de zoutinname bij 5-10-jarige kinderen gestegen van gemiddeld 3,8 naar 5,9 gram per dag. Te veel zout veroorzaakt een hoge bloeddruk en kan leiden tot overgewicht. Dat melden kinderartsen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Een hogere bloeddruk op kinderleeftijd heeft al een voorspellende waarde voor een hogere bloeddruk op volwassen leeftijd. Daarom zou vroeg aandacht besteden aan de zoutinname een sterk instrument kunnen zijn om hypertensie en hart- en vaatziekten te voorkomen.
Te veel zout kan ook leiden tot overgewicht. Uit onderzoek onder 1688 Britse kinderen van gemiddeld 11 jaar oud bleek dat kinderen met een hoge zoutinname gemiddeld 100 ml vocht meer dronken per dag. Ongeveer 30% van de totale vochtinname betrof de consumptie van gezoete frisdranken. Als kinderen meer frisdrank drinken kan dat leiden tot meer overgewicht. Dit wijst op een verband tussen een hoge zoutinname en het vaker voorkomen van overgewicht bij kinderen.
Ouders kunnen de bloeddruk van hun kinderen verlagen door de inname van kalium te verhogen. Dit kan onder meer door keukenzout te vervangen door mineraalzout en het eten van verse groente en fruit te stimuleren. Verder roepen de artsen de voedingsindustrie en de politiek op beter hun best te doen het zoutgebruik te reduceren. Aan de Gezondheidsraad vragen de medici een aparte richtlijn voor de zoutinname van kinderen. De huidige richtlijn van de Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag in te nemen, zonder onderscheid tussen volwassenen en kinderen.
Bron: NTvG