Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Geen jodiumtekort bij voldoende brood en vis

10/09/2008

Zes miljoen Nederlanders zouden kampen met een jodiumtekort, meldde het dagblad Spits onlangs.

Geen jodiumtekort bij voldoende brood en vis

Volgens het Voedingscentrum berust deze dreigende taal niet op feiten. Wel komt in Nederland van nature weinig jodium voor in de bodem en daarmee ook in onze voeding. Maar wie voldoende brood en vis eet en gebruik maakt van gejodeerd keukenzout (JOZO-zout), krijgt voldoende jodium binnen. Voldoende brood betekent voor volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar 6-7 sneetjes brood per dag en voor bijvoorbeeld 1-3 jarige kinderen 2-3 sneetjes. Voldoende vis betekent 2 keer per week (waarvan 1 keer vette vis). Slechte broodeters wordt aangeraden op het etiket van muesli, crackers, havermout en andere broodvervangers na te gaan of er jodium aan is toegevoegd. Binnenkort sluit het ministerie van VWS een convenant met Nederlandse producenten van brood, broodvervangers en bakkerijproducten om jodium toe te voegen. Ook andere voedingsmiddelen mogen straks worden verrijkt met jodium.
Een volwassene heeft dagelijks 150 tot 200 microgram jodium nodig. Kinderen iets minder, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven iets meer. Ongeveer de helft van onze jodiuminname halen we uit brood. Drie sneetjes brood leveren al ongeveer 90 microgram jodium. Een stukje kabeljauwfilet (100 gram) levert 110 microgram jodium. Een theelepel (2 gram) JOZO-zout levert 100 microgram jodium. Let op: in ?gewoon? keukenzout of zeezout zit weinig tot geen jodium.
Jodium is belangrijk voor de vorming van schildklierhormonen. Deze hormonen zorgen dat de stofwisseling en het zenuwstelsel goed functioneren en dat met name kinderen goed groeien. In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waardoor een tekort pas na jaren merkbaar is. Het gevolg: de schildklier gaat trager werken en zwelt op, bekend als struma of krop. Een jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot een groeiachterstand en verminderd leervermogen.

Bron: Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht