Zwangere met diabetes kan beter niet vasten
Dit omdat patiënten met diabetes type I een groot risico op acute complicaties hebben. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (23 augustus) in een artikel van internist drs. E.W. Meesters, co-assistent drs. M. Ahdi, nurse practitioner mw. F. Malki, verpleegkundig specialist mw. W. van Oosten en internist-vasculair geneeskundige dr. V.E.A. Gerdes. Allen zijn verbonden aan het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
De jaarlijkse vastenmaand begint dit jaar op 2 september. Zwangere vrouwen komen in aanmerking voor tijdelijke vrijstelling van de ramadan. Toch kan het volgens de onderzoekers voorkomen dat de zwangere diabetespatiënt wil vasten. Het team benadrukt dat huisartsen en verloskundigen dit ten strengste moeten afraden omdat voor het welzijn van de moeder als het ongeboren kind goed gereguleerde bloedsuikerwaarden noodzakelijk zijn.
Volgens de onderzoekers doen huisartsen er goed aan zelf het onderwerp ?diabetes en vasten? ter sprake te brengen bij hun patiënten. ?Het is soms raadzaam familieleden van de patiënt bij de besluitvorming te betrekken, omdat deze vaak op objectievere wijze de problemen kunnen benoemen. Verder kan de arts de patiënt adviseren contact op te nemen met de imam als hij twijfelt aan de mogelijkheid van vrijstelling.?
Dat veel moslims met diabetes toch mee willen doen aan het vasten, komt volgens de onderzoekers door het gevoel van verbondenheid met de islamitische gemeenschap, schuldgevoelens jegens de vastende gezinsleden en de angst voor verlies van respect. Belangrijk is dan dat het vasten wordt begeleid door de huisarts. Deze wijst op het belang van gezonde voeding. Zo is de gebruikelijk ?iftar? na zonsondergang uit den boze. Dat is een maaltijd die vaak bestaat uit een stevige soep, met daarbij allerlei zoete lekkernijen. Dit kan leiden tot glucosepieken en een ontregeling van de instelling.