Kinderen weten wat gezond is
De relatie tussen kennis en bewuste keuze is echter minder duidelijk aanwezig. Ze kiezen voor eten wat lekker ruikt en er lekker uitziet. Daarnaast speelt een rol of ze het eerder gegeten hebben en of ze het mogen eten van hun ouders. Dit blijkt uit een onderzoek onder 532 basisschoolkinderen dat het LEI (onderdeel van Wageningen UR) heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Onderzocht is of kinderen geïnteresseerd zijn in voeding en wat hun basiskennis is. Het blijkt dat bijna alle kinderen weten dat melk van de koe komt. Maar sommige kinderen denken dat sinaasappels in ons land aan de bomen hangen of dat biefstuk van de kip komt. Als kinderen op school Smaaklessen hebben gevolgd, scoren ze beter op kennisvragen, evenals kinderen die geprikkeld worden door het proeven of voelen van een voedingsmiddel. De relatie tussen kennis en bewuste keuze is echter minder duidelijk aanwezig. Naarmate kinderen ouder worden neemt de belangstelling voor gezonde voeding toe. Allochtone kinderen zeggen vaker rekening te houden met de herkomst van voedsel dan autochtone kinderen. Kinderen uit een gezin met een hogere sociaaleconomische status hebben net zo veel belangstelling voor de herkomst van voedsel als kinderen uit een gezin met een lagere sociaaleconomische status.
Het blijkt dat de ouders nog in grote mate bepalen wat basisschoolkinderen te eten krijgen. Bij lunch en ontbijt is de vrijheid het grootst: 60% van de kinderen mag zelf het broodbeleg kiezen. Bij de keuze van het avondeten en van tussendoortjes is de invloed van de ouders veel groter.
Bron: Rapport Biefstuk komt niet van de kip; De rol van herkomst en gezondheid in de voedselkeuze van kinderen.