Schoolprogramma effectief in terugdringen overgewicht jongeren
Uit onderzoek onder bijna 1.100 VMBO-scholieren blijkt dat jongeren hierdoor afvallen en een kwart liter minder frisdrank per dag drinken. De jongens gaan ook minder tv kijken. Amika Singh, onderzoeker Sociale Geneeskunde, promoveerde op 11 april 2008 aan VU medisch centrum op dit onderzoek.
Ruim 15% van de Nederlandse 12- en 13-jarigen is te dik en dat aantal blijft maar groeien. Vanuit scholen is er dan ook steeds meer interesse in programma's om daar iets aan te doen. Over de effectiviteit daarvan was tot nu toe weinig bekend. Singh ontwierp een speciaal programma, gericht op gedragsverandering bij jongeren: minder frisdrank drinken, minder snoepen en snacken, minder tv kijken en meer bewegen. Dit zogenaamde ?DOiT? programma bestaat uit lesmateriaal voor 10 schoollessen, extra mogelijkheden voor sport en bewegen en een advies voor een gezonder assortiment in de schoolkantine. Op een speciale website www.doit-project.com kunnen jongeren hun kennis testen, recepten uitwisselen en krijgen ze advies op maat. Hoewel het DOiT-programma na 8 maanden een aantoonbaar gunstig effect had op het gewicht, het frisdrankgebruik en tv-tijd, liep de invloed van het programma na afloop geleidelijk terug. Singh concludeert dan ook dat programma's zoals DOiT structureel ingebed moeten worden in het onderwijsprogramma om op de langere termijn dikmakend gedrag succesvol te veranderen.
Opvallend is verder dat Singh's onderzoek bevestigt dat niet-westerse jongeren vaker overgewicht hebben dan Nederlandse jongeren. Het verschil is deels te verklaren doordat niet-westerse jongeren minder fietsen, meer televisie kijken en meer snacken.
Bron: VU Medisch Centrum