Niet eten is niet leven
De gevolgen van niet eten zijn groot, zegt Angelika Kindermann. De groei stagneert, de motorische ontwikkeling loopt achter, soms komt spraak niet op gang, de weerstand is laag waardoor een kind continu ziek is, het slaapt slecht en is overdag humeurig omdat het niet goed in zijn vel zit. Linda Veenstra: „Eigenlijk heeft Yippe zich de eerste twee jaar van zijn leven niet lekker gevoeld. Nooit.”
Kindermann is hier heel duidelijk over: niet eten is niet leven. „Des te kleiner een kind, des te kwetsbaarder. Een zuigeling moet elke dag iets vloeibaars binnenkrijgen, anders overleeft hij dit niet lang.”
Op de lange termijn kunnen er ook consequenties zijn: als je de eerste twee jaar van je leven ernstig ondervoed bent, loopt de hersenontwikkeling vaak blijvend achter. Of zoals Angelika Kindermann het verwoordt: „Je levert IQ-punten in”. Ze vertelt ook: kinderen die jong ondervoed zijn, hebben later meer kans op medische problemen, zoals hart- en vaatziekten. Hoeveel kinderen in Nederland precies dit soort ernstige voedingsproblemen hebben, is onduidelijk. „Wat we algemeen aanhouden is: tussen de 1 en 2 procent van alle zuigelingen heeft een voedingsprobleem.” Het gaat dus om een kleine groep. De vereniging Nee-eten heeft 170 leden, dat zijn ouders en professionals. Kindermann noemt ook nog deze cijfers: 25 tot 45 procent van alle kinderen heeft ergens in de kinderleeftijd een voedingsprobleem, meestal licht. De definitie is ook moeilijk te bepalen, zegt ze. Lees hier het hele artikel..
Bron: NRC