Komt een moeder bij de dokter met een te zwaar kind met, laten we zeggen, een verzwikte enkel. Wat zegt die huisarts? „De meeste huisartsen zullen het gewicht niet ter sprake brengen”, zegt huisarts Annemarie Schalkwijk. „Die moeder komt daar met een andere vraag, dan vinden huisartsen het vaak lastig om te zeggen: goh, ik zie ook dat je wat te zwaar bent. Hoewel zo’n enkel wel een goed aanknopingspunt biedt. Dan kun je een link leggen met het gewicht.” Lees hier het interview met Annemarie Schalkwijk in de NRC.
Promotie onderzoek Annemarie Schalkwijk
Ondanks de opgestelde richtlijnen voor de behandeling en organisatie voor kinderen met overgewicht of obesitas is de samenwerking tussen zorgverleners nog niet goed genoeg. Daarnaast is steun vanuit de sociale omgeving voor deze kinderen een bepalende factor om leeftstijlverandering vol te houden. Dat blijkt uit onderzoek van Annemarie Schalkwijk. Schalkwijk is recent gepromoveerd bij Amsterdam UMC.
Implementatie Zorgstandaard Obesita
Schalkwijk onderzocht de implementatie van de Zorgstandaard Obesitas voor kinderen. In deze standaard staat beschreven hoe de organisatie van zorg voor kinderen met obesitas eruit moet zien. Daarnaast onderzocht Schalkwijk de invloed van omgevingsfactoren op overgewicht en obesitas bij kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat steun vanuit de sociale omgeving cruciaal is om leefstijlveranderingen vol te houden. Deze leefstijlveranderingen zijn nodig om overgewicht of obesitas te verminderen. Daarnaast zal de samenwerking tussen zorgverleners verbeterd moet worden en is de jeugdgezondheidszorg-professional bij voorkeur de centrale hulpverlener. Tot slot blijkt dat kinderen die in een achterstandswijk wonen of geen tuin hebben een grotere kans hebben om overgewicht of obesitas te ontwikkelen. De manier waarop dit gebeurt wordt beïnvloed door het opleidingsniveau van de ouders.
Bron: VUmc