Er is een verband tussen het stresshormoon cortisol en de hoogte van de bloeddruk. Dit kan erop wijzen dat hormonale veranderingen al op jonge leeftijd een rol kunnen spelen bij verhoogde bloeddruk bij te vroeg geboren kinderen.
Voorlichten over risico’s
"Op basis van dit onderzoek adviseren we dat ouders al vroeg worden voorgelicht over het risico op hart- en vaatziekten en adviezen krijgen over voeding en leefstijl", vertelt de Jong. Al eerder was bekend dat vroeggeboorte gevolgen heeft voor de gezondheid op volwassen leeftijd. Vooral als een kind geboren wordt vóór een zwangerschapsduur van 32 weken. Vlak na de geboorte van het te vroeg geboren kind vinden er namelijk allerlei aanpassingen plaats in het lichaam die helpen om te overleven buiten de baarmoeder. Op latere leeftijd kunnen deze veranderingen in de hormoonhuishouding en het metabolisme leiden tot een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Uit het onderzoek van De Jong blijkt nu dat de hormonale en metabole gevolgen al te zien zijn bij peuters.
Insulinebehandeling vermindert risicofactoren
De Jong onderzocht ook het effect van een insulinebehandeling in de eerste week na vroeggeboorte. De resultaten suggereren dat de insulinebehandeling een gunstig effect heeft op een aantal van de risicofactoren op tweejarige leeftijd. Meer onderzoek is nodig om aan te tonen of hiermee het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd vermindert.
Bron: Vumc
Titel proefschrift: Endocrine and metabolic consequences of preterm birth during early childhood
Proefschrift:VU-DARE