Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Moedermelk delen vergroot risico op besmettelijke ziekten

26/02/2018

Het delen van moedermelk is sinds de komst van social media een stuk gemakkelijker geworden.

Er zijn wereldwijde netwerken als Human Milk 4 Human Babies en Eats on Feets. In Nederland heb je onder meer Borstvoeding Donormelk en Moedermelk Netwerk. Moeders die meer kolven dan hun baby drinkt, bieden hun melk aan op de daarvoor bestemde pagina's. En ouders die borstvoeding zoeken, doen oproepen met de vraag wie nog wat litertjes kan missen.

De risico's van gedeelde moedermelk
Professor neonatologie Hans van Goudoever is kritisch over het verschijnsel. Hij is de man achter de enige officiële moedermelkbank van Nederland, gevestigd in het VUmc in Amsterdam. "Ik kan het me voorstellen dat moeders hiertoe overgaan, want moedermelk is echt beter voor pasgeboren baby's dan koemelk. Maar er zitten wel veel risico's aan vast."
Via moedermelk kunnen ziektes worden overgedragen, zoals hepatitis, hiv en syfilis. Ook kunnen bacteriën in de melk gevaarlijk zijn, net als medicijn-, alcohol- of drugsgebruik van de moeder. De melk die online wordt gedeeld, is niet gecontroleerd en de donoren zijn niet medisch gescreend. En daarmee nemen de moeders die deze melk uitwisselen een te groot risico voor hun kinderen, vindt professor Van Goudoever.

Moedermelkbank
Bij zijn Moedermelkbank krijgen de donoren een uitgebreide medische vragenlijst en moeten ze elke drie maanden een bloedtest doen. De melk wordt op bacteriën gecontroleerd, vervolgens dertig minuten lang op 62.5 graden Celsius gepasteuriseerd en tenslotte nog een keer gecontroleerd. Een zeer grondige procedure, juist omdat de melk voor te vroeg geboren baby's wordt gebruikt. "Het is door dit proces enorm duur", legt Van Goudoever uit. "We noemen het daarom ook wel vloeibaar goud."

Moedermelk via Facebook
Moedermelk delen via Facebook gebeurt niet alleen in Nederland. Overal in Europa en de Verenigde Staten zijn online donormelk-initiatieven ontstaan. In tegenstelling tot in Nederland, zijn er in het buitenland verschillende overheidsinstellingen en experts die waarschuwen voor de gevaren.
Zo wordt moeders in Zweden afgeraden hun melk online te delen. In België hebben overheidsdiensten in 2011 gewaarschuwd voor online netwerken.

De Europese Vereniging van Melkbanken raadt alle ouders aan om zich bewust te zijn van "alle gevaren die het met zich mee brengt om een baby te voeden met de melk van een andere moeder".
Van Goudoever pleit vanwege de risico's voor een rol voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Zij houden ook de Moedermelkbank in de gaten en doen controles. Ik vind dat zij het ook tot hun verantwoordelijkheid moeten rekenen om het publiek te waarschuwen voor de gevaren van het online delen van moedermelk."

Bron:NOS

Terug naar het nieuwsoverzicht