Recent sprak nieuwsoverkindervoeding met Babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels over het uitbrengen van een gratis E-book geschreven voor ouders die per fles gaan voeden waar ook zorgprofessionals erg enthousiast over zijn.
Interviews
Interview met babyconsulent Esther van Bloemen-Bartels
10/10/2017
Allereerst de vraag wat is een Babyconsulent?
Dit is een nieuwe ontwikkeling. Een babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige die als zelfstandige werkzaam is tussen de eerstelijns - en tweedelijns gezondheidszorg. Naast haar initiële beroepsopleiding tot Verpleegkundige en haar specialisatie (vaak Kinderverpleegkunde of Jeugdgezondheidszorg) heeft zij de vervolgopleiding tot babyconsulent gevolgd. Daarnaast heeft zij ruime en recente werkervaring in het begeleiden van ouders en baby’s
Kun je een voorbeeld geven wanneer een babyconsulent in beeld komt?
Elke gezonde baby spuugt gemiddeld 3-4 keer per dag. Maar er zijn ook baby’s die 3-4 keer na elke voeding spugen. Een deel van die baby’s is tevreden onder het spuuggedrag. Maar een ander deel krijgt de stempel “refluxbaby” en daarbij de standaard adviezen met rechtop houden na de voeding en eventueel johannesbroodpitmeel te gebruiken. Soms volgt er een verwijzing naar de kinderarts vanuit de eerste lijn om een onderliggende koemelkallergie uit te sluiten. Als dat niet het geval is en de baby temperamentvol omgaat met het ongemak van het spugen, kunnen de ouders daar na enkele weken oververmoeid van raken. De babyconsulent kan dan ook thuis komen. Hulpvraag is dan gebaseerd op het creëren van een “houdbare situatie”. De babyconsulent leert ouders genieten van hun baby door op een aangepaste wijze babymassage te leren. De babyconsulent gaat met ouders op zoek naar een passende draagdoek/draagsysteem om de handen letterlijk even vrij te hebben, terwijl de baby wel rechtop wordt gehouden. De babyconsulent leert ouders de Dunstan babytaal om aan het huilen te horen of er echt sprake is van huilen om brandend maagzuur of juist van vermoeidheid. En de babyconsulent geeft voorlichting over het verloop van reflux. Het ziektebeeld ontwikkelt zich namelijk met het kind mee. Zo zijn de refluxklachten bij 99% van de kinderen op de eerste verjaardag verdwenen, maar zie je juist op de leeftijd van vier maanden dat ze weer meer gaan spugen. Op die leeftijd leren ze namelijk hun buikspieren aanspannen, maar realiseren zich nog niet dat dat voor extra oprispingen zorgt.
Voor welke zorg kan een babyconsulent verder worden ingezet?
Ouders en professinals kunnen de hulp inzetten van een babyconsulent als reguliere adviezen onvoldoende verandering brengen in een lastige situatie rond baby en ouders. De babyconsulent geeft dan zorg op maat en komt bij voorkeur bij de ouders thuis. Zij stelt met de ouders een plan op dat past bij hun opvoedwijze, gezinssituatie en de leeftijd van het kind. Ook kan de babyconsulent ingezet worden voor praktische interventies (bijvoorbeeld babymassage) waarvoor zij is opgeleid.
Een product door jou ontwikkelt is, is het E-book over flesvoeden van baby’s. Kunnen lezers van nieuwsoverkindervoeding hier iets mee?
Het boek bevat “de basics” van het flesvoeden en ik denk dat het tijd werd dat die er kwam. De vrouwen die vandaag de dag voor het eerst moeder worden, hebben zelf vaak nog nooit een baby gevoed door middel van een fles. Zij worden vaak gelijktijdig met hun leeftijdsgenoten moeder en die leeftijdsgenoten hebben net zo min ervaring. In het verleden hadden we veel grotere gezinnen en veel meer gemêleerde buurten en weinig (buitenshuis) werkende moeders. De kans dat je als oudste meisje in het gezin naar je tantes werd gestuurd om daar na geboorte van een achterneefje het gezin draaiende te houden was veel groter. Daardoor kwamen eerdere generaties al veel vroeger in hun jeugd in aanraking met de basics van het verzorgen en voeden van een baby. Vandaag de dag hebben moeders die voorbeelden niet. Daarnaast vergeten sommige professionals onderliggende oorzaken van voedingsproblematiek aan de basis uit te sluiten. Wordt de juiste fles gebruikt? Is de flesspeen passend bij de leeftijd of kan hij beter passend bij het drinkgedrag zijn? Is die pap echt niet lekker of is die fles waaruit de pap komt niet meer interessant, maar een lepel en een schaaltje wel? Allemaal leuk vragen waar ik mijn klanten wel eens mee bestook. Ik nodig de lezers van nieuwsoverkindervoeding uit hetzelfde te doen. En als zij kennistekort bij ouders ervaren, mag het boekje worden meegegeven of de link worden doorgestuurd.
Wat wil je verder kwijt?
Bezoek eens de site van babyconsulenten Nederland en kijk eens of er bij jou in de buurt ook een babyconsulent actief is.