Nieuwsoverkindervoeding interviewde Louise Witteman, diëtist en actief op het gebied van voeding en mondgezondheid. Louise Witteman is ook de schrijfster van het boek voeding en mondgezondheid.
Interviews
Interview met Louise Witteman over mondgezondheid bij kinderen
08/03/2016
De eerste vraag is dan ook of ze tips heeft voor de lezers voor de mondgezondheid van kinderen?
Het allerbelangrijkste is: Leer kinderen water drinken en groente eten. Kinderen hebben daar hun hele leven profijt van. Zorg ervoor dat snoepen speciaal blijft. Tijdens een feestje of een verjaardag. Snoep hoort niet in de lunchbox thuis.
Wat zijn aandachtspunten bij de mondgezondheid van kinderen?
Eigenlijk is de periode voordat het kind bij de tandarts komt (meestal als het 2 jaar is of ouder) cruciaal ter preventie van early childhood caries (ECC). Geef daarom adviezen ter preventie ven ECC aan zwangere vrouwen. Bij kinderen met eetproblemen kan een afwijking of oorzaak in de mond gelegen zijn. Denk hierbij aan een orale infectie of cariës. Omdat caries en (versnelde) tanderosie allebei door preventie te voorkomen zijn geldt dat alle kinderen speciale aandacht nodig hebben.
Wees alert op aandoeningen die afwijkingen in de mond kunnen veroorzaken zo kan reflux oesophagitis tanderosie veroorzaken en coeliakie glazuurhypoplasie
Wat is er te zeggen over het advies cariespreventie?
Het Ivoren Kruis heeft in 2011 het advies cariës preventie uitgegeven. Daarin wordt geadviseerd dat als het individueel voedingsadvies onvoldoende resultaat oplevert de mondzorgverlener verwijzing naar de diëtist kan overwegen. Dit wordt in de praktijk niet op grote schaal gedaan.
Heb je een interessante casus die in het kort de thematiek van mondgezondheid beschrijft?
Mensen doorzien niet altijd hun eigen gedrag. Van een vriendinnetje van mijn dochter moest het hele melkgebit gesaneerd worden. Volgens de ouders en het kind wordt er niet veel gesnoept, maar dit is perceptie. Als het meisje bij ons is vraagt ze continu om snoep en als ik mijn dochter ga halen staat er altijd vruchtensap of sportdrank, koek, snoep cake op tafel en is er als toetje ijs. Het gaat ter preventie van het gebit niet alleen om de hoeveelheid suiker maar ook om de duur en het aantal suikermomenten. We moeten mensen concreet weer leren wat veel en weinig is.
Waar ben je verder zoal mee bezig?
Ik heb in 2014 RobinHealthGames opgericht. We maken momenteel een mobiel spel om mensen te leren over voeding. Het is vooral gericht op volwassenen. Veel volwassenen hebben ook relatief weinig basiskennis. Het spel is zoals ze dat noemen free to play. Vind je het leuk om het spel als een van de eerste te spelen, schrijf je dan in voor de beta-test via de site. www.robinhealthgames.com. Daarnaast heb ik samen met Tiffany Claus van beterpoetsen een app gemaakt die het mondhygienisten makkelijker onder andere makkelijker maakt de voeding uit te vragen. En houdt ik natuurlijke updates over het onderwerp voeding en mondgezondheid bij via de website voedingenmondgezondheid.nl