Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Recensies

Nog een snoepje?

06/02/2011

Zoethout,  toverballen, zuurstokken, hopjes, likstokken….allemaal snoepgoed uit vroeger tijden.

Sommige soorten zijn nog steeds goed verkrijgbaar, andere alleen na heel goed zoeken. De Belgische journalisten Declerck en Sarborgardi beschreven van al die Nederlandse en Belgische lekkernijen de geschiedenis en hoe ze gemaakt worden. Het resultaat is een erg prettig leesbaar boek met boeiende weetjes die ook leuk zijn om te gebruiken in bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten of behandelingen van kinderen. Zo lees je dat snoep pas sinds de 16e eeuw te koop is, en toen konden alleen rijken het zich permitteren. Of dat de zoete smaak van zoethout komt door de aanwezigheid van glycyrrhinezuur. Een stof die bij overmatig gebruik ook kan leiden tot een verhoging van de bloeddruk.  Het boek geeft inzicht in de ingrediënten van snoepgoed: inderdaad veel suiker en kleurstoffen maar ook vaak het natuurproduct Arabische gom. Er staan zelfs recepten in het boek voor het zelf maken van snoep zoals nougat, karnemelkspekken en snoepjes van vlierbessen.  En de foto’s zien er natuurlijk vooral lekker uit!
Nog een snoepje? Robert Declerck en Margit Sarborgardi, Davidfons uitgeverij, 142 pagina’s € 24,95, ISBN 9789058267627

Terug naar het overzicht